utorak, 21. maja 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 109 dana

Objavljeno: 15. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 109 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je protekle sedmice najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena 8. novembra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 58,74 µg/m3. Najviša  srednja  dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica je zabeležena  u  subotu, 12. novembra u vrednosti 48,55 µg/m3.

U nedelju je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 143,34 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u nedelju u 18 sati vrednost od 129,03 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio je zagađen i svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Iz ove organizacije navode da je po zahtevu udruženja RERI iz Beograda, Gradska uprava u Valjevu produžila javni uvid u Nacrt Plan kvaliteta vazduha za deset dana, do 28. novembra 2022. godine, navodeći da je to je prilika da zainteresovana javnost iskaže svoje mišljenje i komentare o tome kako možemo zajedničkim snagama u narednim godinama doći do čistijeg vazduha.

Članovi ovog udruženja su više pitanja vezana za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu postavili nadležnima u Gradskoj upravi, ali odgovore još uvek nisu dobili.

„U prošli četvrtak je u Gradskoj upravi održana javna prezentacija i javna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu. Pred malobrojnim građanima, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je predstavio plan lokalne vlasti za poboljšanje života građana za narednu godinu. Zahvaljujući nekolicini aktivistkinja i aktivista, najznačajnije pitanje je bilo zaštita životne sredine i kvalitet vazduha. Aktivisti udruženja Lokalni odgovor, Đorđe Petković i Vladimir Pantić, postavili su nadležnima nekoliko pitanja koja se odnose na budžetski program životne sredine, posebno na smanjenje zagađenja vazduha. Odgovori će, rekoše nadležni, stići pisanim putem. Uskoro“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *