ponedeljak, 24. juna 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 138 dana

Objavljeno: 27. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio veoma zagađen. Od početka godine zabeleženo je 138 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj. Oni navode da Plana kvaliteta vazduha još nema, niti odgovora na primedbe i komentare.

U izveštaju se navodi da je protekle sedmice vazduh u Valjevu bio značajno zagađeniji. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice zabeležena je prošlog četvrtka i iznosila je 200,15 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica bila je istog dana u vrednosti 152,05 µg/m3.

Prošlog četvrtka je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 1 čas u vrednosti od 292,73 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak u isto vreme vrednost od 269,22 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U Valjevu vazduh je bio jako zagađen. Svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova. Trebalo je izbegavati fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno pripadnici osetljivih grupa, navedeno je u ovom izveštaju.

„Zlatno ćutanje“

Organizacija „Lokalni odgovor“ je saopštila da nekoliko dana pred kraj godine, ni nakon usvajanja budžeta za narednu godinu, Gradska uprava u Valjevu nije objavila odgovore na pitanja, komentare i predloge koje su građani Valjeva i udruženja uputili gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i komisiji zaduženoj za organizovanje javne rasprave o budžetu.

Više od godinu dana je prošlo otkako je Gradska uprava zaključila ugovor o izradi Plana kvaliteta vazduha za period 2022-2027 sa preduzećima Saobraćajni institut CIP doo iz  Beograda i SET doo iz Šapca. Više od mesec dana je prošlo od javne prezentacije Nacrta Plana kvaliteta vazduha.

Ističe još jedna godina sa verovatnoćom da će i u narednoj biti potrošeno dragoceno vreme za primenu mera koje bi doprinele smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i zaštiti zdravlja i života ljudi.

Uprkos brojnim kritikama i predlozima za unapređenje politike zaštite kvaliteta vazduha koje su uputili građani i udruženja, Gradska uprava Valjevo do danas nije obrazovala radnu grupu zaduženu za ocenu valjanosti Plana kvaliteta vazduha i procenu osnovanosti predloga i primedbi građana, saopštio je „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *