sreda, 24. aprila 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 49 dana

Objavljeno: 7. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Svakog dana protekle nedelje vazduh je bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom “veoma loš”, a ostalim danima sa indeksom “loš”. To je navedeno u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Od početka godine do 3. marta u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 49 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Već u februaru je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 dana sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice. Zbog toga je na početku godine Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, uz Novi Pazar, Užice, Kosjerić, Beograd, Šabac, Kraljevo i Obrenovac.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima, navedeno je u izveštaju Lokalnog odgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *