sreda, 24. aprila 2024.

Od početka godine vazduh u Valjevu je bio zagađen 54 dana

Objavljeno: 13. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh je i protekle sedmice bio zagađen, pokazuje izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni, koji je objavio Lokalni odgovor.

“Većinu dana protekle nedelje vazduh je bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom “veoma loš”, a ostalim danima sa indeksom “loš”. Lepo vreme je „očistilo“ vazduh u nedelju. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, navedeno je u izveštaju.

Od početka godine do 11. marta u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 54 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

“U ovoj godini, do ovog trenutka, vazduh u Valjevu je na prvom mestu na listi gradova po broju dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti, ispred Novog Pazara, Užica, Beograda, Kosjerića, Šapca i Kraljeva”, navedeno je u izveštaju Lokalnog odgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *