petak, 21. juna 2024.

Odbornici sebi razrezali milione za čitanje materijala u komisijama!

Objavljeno: 14. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Umesto 1.000, odbornici valjevske Skupštine će za rad u komisijama dobijati tri ili pet hiljada dinara i to „zato što čitaju skupštinski materijal“. S obzirom da Valjevo ima čak 59 komisija u kojima „radi“ od tri do sedam članova, iznosi koji će se za odbornike izdvajati iz budžeta samo za jedno zasedanje biće milionski!

Zanimanje odbornik, po svemu sudeći, postaje unosna profesija u Valjevu. Najpre su u februaru odbornici Skupštine grada izglasali da samo njihovo prisustvo sednicama, umesto 3.000, košta 10.000 dinara za svakog od 51 odbornika. Sada je, međutim, vladajuća koalicija od 44 odbornika SNS i SPS donela odluku da „rad“ odbornika u nekoj od brojnih skupštinskih komisija, umesto dosadašnjih 1.000 dinara po sednici, bude iz budžeta, dakle parama svih građana Valjeva, plaćen 3.000 dinara za člana, odnosno, 5.000 dinara za predsednika komisije.

– Ovakva odluka trebala je da bude doneta i ranije. Odbornici imaju mnogo obaveza, oni čitaju skupštinski materijal, pripremaju se za Skupštinu, učestvuju u radu raznih komisija koje donose isto tako važne odluke o kojima skupštinska većina glasa – objasnila je povod za ovakvu odluku odbornica Marijana Stanojević (SNS), koja je predsednik skupštinske Komisije za kadrovska i administrativna pitanja.

Malobrojnih sedam odbornika opozicije bilo je protiv ove odluke, a Željko Đukić (DS) ukazuje da na sednice skupštinskih komisija odbornici i ne dolaze, već da materijal dobijaju uoči same sednice parlamenta, „posle čega vladajuća glasačka mašina samo diže ruke, ne znajući ni za šta glasa“.

Grad Valjevo, inače, ima čak 59 najrazličitijih komisija i radnih grupa u kojima učestvuju odbornici! Rekorder po zastupljenosti u njima je Milan Gajić (SNS) koji učestvuje u šest, dok predlagač odluke o povećanju naknade Marijana Stanojević (SNS) učestvuje u četiri komisije. Tako će njih dvoje, samo da su članovi, a ne i predsednici pojedinih komisija, za samo jedno zasedanje svake od „svojih“ komisija, inkasirati ukupno 30.000 dinara. Međutim, pošto broj sednica ovih komisija i radnih grupa, koje se obično održavaju uoči zasedanja lokalnog parlamenta, nije limitiran, odbornička zarada može biti i daleko veća. Broj članova u jednoj komisiji, inače, je tri, pet ili sedam, pa se cifra naknade za „čitanje matrijala“ koja je izdvaja iz gradskog budžeta, time dramatično uvećava.

Tako će, po novom tarifniku, rad najmanje komisije od dva člana i jednog predsednika, umesto dosadašnjih 3.000, biti plaćen 11.000 dinara. Ako bi svih 59 komisija i radnih grupa zasedalo samo jednom uoči sednice Skupštine, došlo bi se do minimalnog izdatka od 649.000 dinara, ali je trošak daleko veći i izvesno milionski, jer nemaju sve komisije tri, već pet ili sedam članova.

Blic

2 komentara na “Odbornici sebi razrezali milione za čitanje materijala u komisijama!

  1. Nema za borce a ima za odbornike E moji sugradjani siromasni, nekada je Valjevo bilo sinonim casti,obraza i postenja.A danas prevara ,lazi ,pljacki i diktature gde nesme niko nista da kaze od bojazni za posao ili svoju decu(zato sto nisu politicki podobni) Kukala nam majka jadnim i malim ( SAMO DA NJIMA BUDE DOBRO ) ,

    6

    3
  2. To je demokratija Bato! Samo meni i menii i nikad dosta >Motke u ruke i sve napolje ( sta su uradili za opstinu Valjevo) Evo pitam javno odakle sve te pare? Cekam odgovor od neke od tih komisija koje stalno citaju verovatno nema kad da pricaju>

    9

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *