utorak, 21. maja 2024.

Odbornicima 10.000 dinara po sednici

Objavljeno: 9. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski odbornici, ubuduće, po sednici će primati 10.000 dinara, što je za 7.000 dinara više u odnosu na dnevnice odbornika u prethodnom sazivu, koje su iznosile 3.000 dinara. Odnornici su, praktično, za godinu dana dobili duplo veće dnevnice, s obzirom na to da su pre godinu dana dnevnice povećane sa 3.000 na 5.000 dinara. Odluku o povećanju dnevnica izglasali su odbornici na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta. Po toj odluci, šefovi odborničkih grupa dobijaće po 12.000 dinara, što je četvrtina prosečne plate u Srbiji, a polovina plate za koju mesec dana rade mnogi Valjevci.

Za odluku o povećanju dnevnica bili su odbornici pozicije i opozicije. Jedini koji se usprotivio je nezavisni odbornik Ljubomir Radović, koji je rekao da su ovom odlukom tri puta povećali dnevnicu odbornika u odnosu na prethodni saziv i zatečeno stanje. „Sami sebe na ovaj način kompromitujemo, jer se treba zapitati da li je učinak na istom nivou“, rekao je Radović.

S druge strane, predsednik lokalnog parlamenta Milorad Ilić je rekao da ostali gradovi izdvajaju mnogo više novca za odborničke dnevnice od 10.000 dinara, koliko će ubuduće dobijati narodni predstavnici u Skupštini Valjeva.

Odbornici lokalnog parlamenta su u proteklih 10 godina primali dnevnicu od 3.000 dinara, a prošle godine ova skupštinska većina je taj iznos podigla na 5.000 dinara, a zatim je posle godinu dana duplirana sumu odborničkih dnevnica.

Prvi čovek Valjeva Slobodan Gvozdenović je ranije valjevskim medijima izjavio da „ sve lokalne samouprave u Srbiji, uključujući i opštine Kolubarskog okruga, imaju daleko veću nadoknadu po sednici nego valjevski odbornici“.

Da ta informacija nije tačna pokazuje primer iz najbližeg okruženja. U Lajkovcu, gde je prosečna zarada zaposlenih oko 540 evra, za oko 200 evra više u odnosu na prosečnu platu u Valjevu, odbornici poslednja odbornička dnevnica koja je isplaćena je iznosila 9.500 dinara. Uzeli smo primer Lajkovca, koji je u vrhu Srbije po platama, dok su odborničke dnevnice u drugim opštinama Okruga znatno niže, poput Mionice, gde odbornici po sednici dobijaju 4.000 dinara.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *