četvrtak, 20. juna 2024.

Odlazak Ljube Popovića

Objavljeno: 16. avgusta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – “Putuj igumane, ne brini za manastir jer si ti svoj deo crkve do detalja oslikao”. Ovim rečima se predsednik SANU  dr Vladimir Kostić oprostio od slikara Ljube Popovića. Kostić se u ime SANU Popoviću izvinio za sve greške i uvrede prema njemu, dok je slikar Milan Tucović, poručio da Ljuba može biti uzor u svemu onima koji dolaze. “Buntovnik, neprilagođen, osporavan i priznat. Izopšten i proslavljen. Stanovnik megalopolisa i večiti provincijalac. Muž, otac i prijatelj. Zaslužni sabrat  evropske slikarske porodice i istinski patriota. Takav je bio Ljuba. Njegovo slikarstvo sam doživljavao kao grozničavu potragu za svetlom. Na kraju, on koji je ceo bio takav, odlazi u svetlost gde će, kako bi rekli renesansni umetnici, voditi razgovor sa sabraćom kojima je slikarstvo bilo put ka bogu”,  kazao je Tucović.

Na komemoraciji u valjevskom Centru za kulturu od Ljube su se oprostili članovi njegove porodice, predstavnici Grada i nacionalnih institucija, njegovi prijatelji i poštovaoci njegovog dela.” Bio je Srbin sa velikim s, Valjevac sa velikim v, ali u isto vreme i građanin sveta”, rekao je Vojislav Andrić, direktor “Ljubine” Valjevske gimnazije.

Na komemoraciji su prisustvovali akademik Matija Bećković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, nekadašnji valjevski gradonačelnik i ministar Dušan Mihajlović, književnik Radovan Beli Marković i mnoge druge javne ličnosti. Opelo Ljubi Popoviću je u novom Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg služio episkop valjevski Milutin. Ljuba Popović je sahranjen u naselju Brđani, u blizini nove osnovne škole.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *