ponedeljak, 24. juna 2024.

Odlikaši više ne žive u mraku

Objavljeno: 4. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Maksimovici
Maksimovici

UB – Nema više života u mraku ili pozajmljivanja struje od komšije preko visokorizičnog kabla – porodici Maksimović iz Zvizdara njihovi humani sugrađani iz Uba platili su nemali dug za električnu energiju zbog kojeg je u njihovom domaćinstvu brojilo bilo odneto još pre pet godina. Nakon što je Blic objavio priču o Maksimu (17), Teodori (15), Luki (13) i njihovoj majci Marini (38), koji žive u 20 kvadrata u zemljotresu teško oštećene kuće bez struje i sa neredovnim snabdevanjem vodom, prvi veliki problem ove porodice je rešen. Naime, na poziv „Blic fondacije“ za pomoć mališanima koji su izvrsni đaci i petičari, odmah je reagovao predsednik Opštine Ub Darko Glišić.

„Pozvao sam ubske privrednike, ljude koji hoću i mogu da pomognu, tako da smo brzo prikupili novac kako bi dug porodice za struju bio regulisan i više od 110.000 dinara je već uplaćeno EPS-u, a ekipe Elektrodistribucije će najbrže moguće doći i priključiti struju. Konačno, oni će moći da imaju normalno snabdevanje sa sopstvenog brojila koje je zbog duga skinuto pre pet godina, neće morati struju pozajmljuju od komšije preko rizičnog kabla ili da ostaju u potpunom mraku“,  kaže Glišić.

Predsednik ubske Opštine obećava da će se angažovati i za ostalu pomoć Maksimovićima. Po njegovim rečima, traži se način da se pre kasne jeseni i zime reši i njihov stambeni problem.

„Ova deca su pravi heroji, način na koji se bore u uslovima u kojima žive su ponos pre svega za njihovu majku, ali i za celu našu sredinu. Žao mi je što ranije nismo imali informaciju o njihovom statusu, zato hvala ’Blicu’ što je objavio priču o ovoj porodici. Jedan njihov veliki problem smo rešili, trudićemo se da rešimo i ostale, pre svega da ih zbrinemo pre zime čime bi porodica imala mnogo izvesniju i sigurniju budućnost“, kaže Darko Glišić.

Maksimovići

Jedini mesečni siguran izvor prihoda Maksimovićima je Maksimova školska stipendija od 5.400 dinara, koju ovaj tinejdžer, odličan đak Tehničke škole, recitator i glumac u školskim i predstavama ubskog Doma kulture, dobija dok traje školska godina. Majka mališana Marina, koja je državljanka Moldavije i posle 18 godina života u Srbiji još uvek čeka na sticanje našeg državljanstva zbog čega ne može da dobije posao ili ostvari dečji dodatak, prihod ostvaruje od povremene nadnice u poljoprivrednim radovima, čišćenjem kuća ili brigom o starijim ljudima.

„Godinu dana živeli smo, praktično, pod svetlosti sveća. Dug koji je bio veći od 100.000 dinara nisam mogla da platim, ali sam plaćala komšijin račun za struju koju smo pozajmili tako što smo od njege do naše kuće sproveli kabal. Nije bilo bezbedno, ali je jednostavno bilo neophodno. Nemam dovoljno reči da se zahvalim na ovoj pomoći, od Maksimove stipendije i moje zarade ne bi mogli da regulišemo dug. Moja deca su skromna, nisu željna mnogo stvari koje imaju njihovi vršnjaci, ali su pošteni, vredni, vaspitani i sjajni đaci, koji zaslužuju bar minimum normalnih uslova za život. Zato nam uključenje struje mnogo znači“, kaže Marina.

Kao veliki problem porodici ostaje dom u kome žive – velika, šest decenija stara kuća koja je ozbiljno oštećena u zemljotresu 1998. godine. U njoj je upotrebljiva samo jedna prostorija koja je Maksimu, Teodori, Luki i njihovoj majci dnevna i spavaća soba, trpezarija i kuhinja, tako da se život porodice svodi na tih 20 kvadrata bez kupatila, s obzirom da dovod vode ne postoji i Maksimovići vodu donose sa dvorišnog bunara koji često, pogotovo leti, zna da privremeno presuši. Sem oštećenja od zemljotresa, zbog kojih kuća nema nijedan „zdrav“ zid, problem su i temelji, podignuti iznad mreže tunela nekadašnjeg zvizdarskog rudnika zbog čega dom ove porodice godinama tone, pa je sanacija nemoguća.

I u takvim uslovima, učeći za jednim kuhinjskim stolom i spavajući na dva kauča, Marinina deca ostvaruju odličan uspeh. Pored Maksima i Teodora je kao „vukovac“ upisala ubsku gimnaziju, a Luka će u sedmi razred osnovne škole krenuti kao odličan đak sa svim peticama.

KAKO DA POMOGNETE

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552, Cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun „Blic fondacije“: Dinarski račun – 2750010221949709 90 ili na devizne račune:

10221949724 45 – za uplate u evrima;

10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima;

10221949717 66 – za uplate u dolarima;

Societe Generale Srbija, Beograd.

Predrag Vujanac/ Blic

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *