subota, 20. jula 2024.

Kasni isporuka besplatnih udžbenika

Objavljeno: 4. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Iako je nova školska godina počela u ponedeljak, još uvek svi učenici dobili besplatne udžbenike. Više roditelja javilo se našoj redakciji, navodeći da su njihova deca sada u nezavidnoj situaciji, jer nisu dobili udžbenike, na koje po zakonu imaju pravo. O trošku države besplatne komplete knjiga dobijaju učenici iz socijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i porodice sa troje i više dece.

Majka koja ima troje dece, a koja se javila našoj redakciji, kaže da je njen sin osnovac u školu krenuo bez knjiga, iako ima pravo na njih. „Moje dete je dobilo raspored i spisak knjiga koje treba da donese, i dete sada ide na časove bez knjiga, nespreman. Prošle godine knjige su kasnile 15 dana, ove godine se situacija ponavlja. Nije problem da ja kao roditelj kupim detetu knjige, ali je ovo sramotno ponašanje, jer moje dete ime pravo na besplatne udžbenike“, ispričala je za portal Patak online manja trećaka.

U Školskoj upravi kažu da su besplatne knjige dobili đaci u Ljigu i Lajkovcu, a da bi ostali učenici u Kolubarskom okrugu, uključujući i đake u Valjevu, knjige trebalo da dobiju do kraja ove sedmice.

„Mi smo Ministarstvu prosvete poslali spisak učenika koji imaju pravo na besplatne komplete knjiga. Neki đaci su već dobili udžbenike, a preostali bi knjige trebalo da dobiju ove sedmice“, rekla je za portal Patak online načelnica Školske uprave Zorica Jocić.

Da li je u ovom slučaju zatajilo Ministarstvo prosvete, u čijoj je nadležnosti raspisivanje javne nabavke za kupovinu besplatnih udžbenika, ili preduzeće koje je dobilo taj posao i koje je zaduženo za distribuciju knjiga, nije poznato, ali je činjenica da su mnogi đaci u novu školsku godinu krenuli bez potrebnih udžbenika.

Prema podacima koje je saopštilo Ministarstvo prosvete, pravo na besplatne komplete knjiga ima oko 84.000 đaka u Srbiji.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *