nedelja, 21. jula 2024.

Odluka o rehabilitaciji Kalabića 5. januara

Objavljeno: 27. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Viši sud u Valjevu saopštiće 5. januara odluku da li će biti rehabilitovan Nikola Kalabić, nekadašnji komandant Gorske garde kraljevske vojske tokom Drugog svetskog rata. Zahtev za rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna Kalabić iz Valjeva, a na ročištu njen zastupnik, advokat Goran Branković istakao je u završnoj reči da je poznati predratni geometer, jedan od najbližih saradnika Dragoljuba Mihailovića, „proglašen za narodnog neprijatelja bez ikakvih validnih dokaza“.

Branković je dodao da je Kalabić likvidiran iz čisto političkih i ideoloških razloga, te da bi zbog toga trebalo da bude rehabilitovan. On je podsetio i na, kako je rekao, “umetnutu” priču da je Kalabić izdao Mihajlovića.

„Ako bi se nekim čudom i prihvatila teza da je bio izdajnik, zašto su ga komunisti onda likvidirali bez suđenja, zašto mu se ne zna ni grob, zašto mu je porodica godinama bila na stub srama“, naglasio je zastupnik Branković.

Valjevski viši tužilac Dragana Marković pozvala se na uputstvo Apelacionog javnog tužilaštva kojim je obavezana da se protivi Kalabićevoj rehabilitaciji, ukazujući da se on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, „našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati“.

2 komentara na “Odluka o rehabilitaciji Kalabića 5. januara

  1. Kalabić je bio kum Vlastimiru Bojičić iz Gornje Bukovice i kad je Vlastimir mobilisan i mnogi drugi zborno mesto je bilo na Ravnoj Gori i sad ode u štab da se javi kumu , kad ga je Kalabić video skočio je i poljubio se sa kumom i nakon kraćeg razgovora upita kako su mu žena i deca a Vlastimir se požali da su mu ostali kući žena i četvoro sitne dece nebi li ga oslobodio a Kalabić mahnu prstom i reče ,, KUME TROJICU SAM KUMOVA ZAKLAO NEMOJ I TEBE ČETVRTOG “ Ovo može da potvrdi Vlastimirov unuk Veroljub Bojičić koji je profesor istorije. A ja imam još istiniti priča kako su se četnici ophodili prema svom narodu, tukli prebijali maltretirali. Moram reći da je bilo i časnih ljudi koji nisu okaljali obraz i koji nisu imali nikakvih problema posle rata a bilo je dosta. A zlikovce staviti na stub srama, pa se pitam dali su oni Srbi

    10

    4
  2. Tri kuma zaklao, svedok unuk koji nije bio prisutan na RG, price o klanju od strane pojedinaca su toliko isfabrikovane da nije uopste smesno, godinama se moralo fabrikovati zbog torture brozovih podrepasa, vremenom postala navika i postapica dousnika i podrepasa. Imao sam priliku da razgovaram sa pokojnim ucesnikom Pokreta Generala Mihailovica, nikakvog klanja nije bilo niti bi to vojnicki kodeks dozvolio, Veljka Bulajica filmovi su sasvim nesto drugo ni dodir sa realnoscu, opustite se drugovi broz je dekompostovan odavno.

    9

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *