utorak, 28. maja 2024.

Opasnosti u sezoni branja gljiva

Objavljeno: 30. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sezona gljiva kojih zbog povoljnih vremenskih uslova ima u velikim količinama, kao i obično nosi rizik. Jer, kako upozoravaju stručnjaci, veća raznovrsnost gljiva znači povećan rizik od trovanja zbog mešanja jestivih pečuraka sa njihovim otrovnim „dvojnicama“.

Predsednik valjevskog Gljivarskog društva Dragić Tomić objašnjava da je zabluda da su jestive gljive uvek na istom mestu gde su ih lane pronašli berači, jer već ove sezone tu mogu rasti njihove otrovne “dvojnice”. Rizik je, kako dodaje, posebno sada veći jer su vremenski uslovi pogodovali bujanju “šumskog mesa”.

“Najčešća greška u prepoznavanju koja dovodi i do najviše slučajeva trovanja, jeste između jestivih lisičarki i otvrovnih zavodnica, koje su jako slične. Prve, međutim, rastu ispod lišća, a  druge busenasto na panjevima. Najkobnija greška je ako se umesto jestive zelene zeke, ubere i konzumira njena otrovna “dvojnica” – zelena pupavka. Potonja gljiva raste na svim mestima, a njena smrtonosna količina je samo 20 grama. Česta, kobna zamena su i divlji šampinjoni i pupavka, koji su isti kada se pogledaju odozgo. Ali, pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni ne, već su boje čokolade”, navodi Tomić.

Kako upozorava predsednik Gljivarskog društva s obzirom na pređašnja iskustva, nakon branja gljive ne završavaju samo u domaćinstvima, nego i na pijačnim tezgama. Sam je, kako tvrdi, u nekoliko navrata na pijaci u Valjevu registrovao berače koji prodaju otrovne, tvrdeći da su u pitanju jestive pečurke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *