ponedeljak, 24. juna 2024.

Održan “Dan maline” u Brankovini

Objavljeno: 29. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Tradicionalna, 58. po redu privredno–turistička manifestacija “Dan maline” održana je juče u Brankovini uz učešće 22 proizvođača maline iz valjevskog kraja. Ocena malinara je da će ove godine ubrati mnogo manje plodova nego što su očekivali.

Stručni žiri manifestacije “Dan maline” za najvećeg robnog proizvođača ove godine je proglasio Milorada Rankovića iz Donjih Leskovica, najveći prinos po hektaru ostvario je Budimir Jovanović iz Gunjaka, dok je najuređeniji malinjak Alesandra Stojkovića iz Gornje Bukovice. Za proizvodnju maline po organskim principima nagrađen je Zoran Tomić iz Brezovica. Za izložene plodove na samoj manifestaciji nagrađeni su Mladen Mitrović iz Gole Glave, Radovan Damnjanović iz Lopatnja i Zoran Grujičić iz Joševe.

“Kvalitet je solidan ali je prinos loš, prvo zbog obilnih padavina, a potom i visokih temperatura. Berba će kratko trajati, nema šta da se ubere. Za razliku od prethodnih godina otkupna cena je solidna, ali bi mogla biti i bolja. Trenutno je kilogram konvencionalne maline 200, a organske 250 dinara”, kaže Ljubomir Ristivojević, proizvođač sorte “vilamet” iz Oglađenovca.

Milovan Nikolić iz Sirdije kaže da je ove godine očekivao da prinos maline sa njegovih hektar i po bude blizu 17 tona. Međutim, vremenske prilike su dovele do smanjewa roda.

“U problemu smo, uložili smo ogroman novac u đubriva, sredstva za zaštitu, radnu snagu,  a to nemožemo izvući kroz proizvod bez obzira što cena ide na gore. Teško ćemo se uklopiti. Mislim da za malinarstvo dolazi teško vreme. Država ne preduzima ništa, a vreme je da donese mere i da se odredi najniža otkupna cena ispod koje ne bi moglo da se ide. Tako bi mi znali šta i koliko možemo da uložimo”, smatra Nikolić.

Malina se prodavala i na sam dan manifestacije i to po ceni od 400 dinara za kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *