četvrtak, 29. februara 2024.

Operacije samo za hitne pacijente

Objavljeno: 5. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj bolnici otkazane se sve operacije iz redovnog programa zbog nedostatka sanitetskog materijala, odnosno zbog odluke RFZO da bolnici smanji sredstva za ovu budžetsku godinu. Kako nam je potvrdio vršilac dužnosti valjevske bolnice dr Zoran Đurić, u bolnici se trenutno rade samo hitne operacije, maligniteti, kao i neophodne inervencije kod trudnica i dece.

„Ostali redovni pacijenti su otkazani, jer bi u tom slučaju došlo do probijanja sredstava koja su nam odobrena od RFZO. Još krajem septembra je RFZO postat Aneks ugovora, a odgovor smo dobili prošlog utorka, kada smo saznali da su nam dodatno smanjena sredstva do kraja godine, zbog čega je i došlo do ovih problema. Taj novi Aneks ugovora nisam ni potpisao, već sam napisao prigovor RFZO i nadam se da će imati razumevanja za naše potrebe“, kaže Đurić.

O ovom problemu valjevska bolnica je obavestila centralu RFZO u Beogradu, kao i Ministarstvo zdravlja i nadaju se pozitivnom odgovoru.

„Ako nam odobre potrebna sredstva, odmah ćemo sve intervencije nastaviti po redovnom programu“, kaže Đurić. U suprotnom, svi zakazi pacijenti na intervenciju će morati da sačekaju do naredne godine, dok se u decembru već ne zakacuju operacije za pacijente čije zdtavstveno stanje ne zahteva hitnu intervenciju.

Zbog nedostatka materijala u valjevskoj bolnici  u valjevskoj bolnici tokom decembra neće biti rađeni ni laparoskopski zahvati. Valjevska bolnica je sličnih problema imala već u toku godine, kada su zbog „probijanja“ budžeta, odlagane određene intervencije. Godišnje, u valjevskoj bolnici se uradi oko 2.500 operacija.

Prema nezvaničnim informacijama, valjevska bolnica je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je zbog nedostatka materijala prinuđena da obustavi redovan program operacija, a načelnicima svih odeljenja je naloženo da povedu računa o potrošnji sanitetskog materijala i da se pribegne merama štednje dok se ovaj problem ne reši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *