subota, 20. jula 2024.

Opomene zbog neplaćenog poreza na imovinu

Objavljeno: 22. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Na adrese 16.000 građana, koji nisu platili izmirili obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji, ovih dana stigle su opomene, a među dužnicima su najbrojniji oni koji nisu platili porez na imovinu. Poresko odeljenje Valjeva poslalo je opomene svim građanima koji imaju dug veći od 4.000 dinara. Iz Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda saopštavaju da svi poreski obaveznici koji imaju dug, a ne mogu da ga izmire, mogu da podnesu zahtev za reprogram. „Na taj način imaju mogućnost otpisa 50 odsto kamate, pod uslovom da redovno plaćaju rate reprograma i tekuće obaveze. Nakon godinu dana im se otpisuje srazmerni deo kamate“, kaže načelnica tog Odeljenja Slavica Pavlović.

Kako je saopšteno, fizička lica koja imaju dug do 200.000 dinara mogu da podnesu zahtev za reprogram, bez sredstava obezbeđenja, dok pravna lica i preduzetnici do 1,5 miliona dinara. „Ukoliko je iznos dug veći od navedenog, oni moraju da dostave neko sredstvo obezbeđivanja“, objašnjava načelnica Poreskog odeljenja.

Kako je ranije objavljeno, u ovoj godini došlo je do neznatnog povećanja poreza na imovinu u prvoj i drugoj zoni, dok u nekim zonama građani plaćaju manje u odnosu na ovu godinu.

Zakonom o porezima na imovinu propisano je da prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu. Visina poreza za 2019. godinu je određena na osnovu prosečne cene ostvarene u prometu tri nepokretnosti u prošloj godini.

Od polovine jula ove godine Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda je smešteno na novoj adresi. Iz zgrade Skupštine grada u Karađorđevoj ulici, takozvano Poresko odeljenje, se preselilo u Ulicu Vuka Karadžića 54.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *