sreda, 17. aprila 2024.

Oportunitet i za službenika koji je ošamario romskog dečaka

Objavljeno: 16. novembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Službenik Gradske uprave Nikola Ilić protiv koga je bila podneta krivična prijava zbog šamaranja 10-godišnjeg romskog dečaka 21. jula ispred zgrade Gradske uprave, to krivično delo neće imati u svom „dosijeu“ jer je, slično kao i u slučaju gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića (SNS), valjevsko tužilaštvo primenilo oportunitet.

Kako saznajemo, Osnovno tužilaštvo, pred koje je stigla krivična prijava protiv Ilića za nasilničko ponašanje na štetu maloletnog R.P. iz Brankovine, izdalo je naredbu o oportunitetu, po kojoj će on u humanitarne svrhe uplatiti 30.000 dinara. Naredba podrazumeva da ukoliko Ilić uplati novac u navedenom roku, krivična prijava protvi njega će biti odbačena.

Podsećamo, do incidenta je došlo 21. jula u radno vreme Gradske uprave, kada je, kako stoji u krivičnoj prijavi, Ilić romskom dečaku, koji često ispred zgrade Grada svira harmoniku, prvo pretio da će „polupati i njega i harmoniku”, a kada je nastavio da svira, službenik Gradske uprave se vratio do dečaka, jednom rukom ga uhvatio a drugom mu udario šamar.

Odlukom tužilaštva da i u ovom slučaju primeni insitut oportuniteta, nisu zadovoljni u lokalnom Centru za integraciju Roma. “Kao građanin Valjeva i roditelj, pa posle kao aktivista za ljudska prava – razočaran sam. Pa, ovakvo ponašanje smo imali za vreme Holokausta, kada ste mogli romsku decu da bijete i maltretirate bez kazne na javnim mestima. Kontaktiraćemo više istance i ukazati na elemente ovog krivičnog dela i nemogućnost primene instituta oportuniteta jer po pravilu, krivična dela sa elementima nasilja ne bi trebalo da spadaju u kategoriju za koja se primenjuje oportunitet, posebno kada se izvrši nasilan i brutalan čin nad decom“, kaže Dragan Gračanin, izvršni direktor Centra za integraciju Roma.

Institu oportuniteta, podsećamo, primenjen je i u slučaju gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića protiv koga je u aprilu 2014. godine, dok je bio kandidat za poslanika SNS, podneta prijava zbog verbalnog napada na komunalne policajce. Taj slučaj je takođe okončan primenom oportuniteta, pa je Gvozdenović u humanitarne svrhe uplatio 50.000 dinara.

4 komentara na “Oportunitet i za službenika koji je ošamario romskog dečaka

 1. Za krivično delo šamaranja oportunitet, što se onda čudimo kad doktor dobije nanogicu za mito, i nastavi da radi šta zna, Tužioci pospešuju kriminal svojim radom. Debelo plaćeni tužioci da se pozovu na odgovornost.

  22

  3
 2. Taj Ilić je poseban slučaj,njemu treba lečenje! On se tako bahato ponaša i u gradu kada vozi svoj bicikl,svadja se,prolazi na crveno svetlo i dobacuje.Njega treba smestiti u KPZ Valjevo.

  18

  1
 3. Videli ljudi od Gradonacelnika i njemu bliskih i samo bepaj .Rom crno , belo malo veliko samo rokaj .Ej Drzavo i sta radi onaj za romsaka pitanja u Opstini , cvrc samo gde ima da se podeli neka kinta tu je prvi .Srbistane Valjevski j..o vas zakon a ovamo pricate i puna su vam usta o nasilju ili je to samo kada se radi o vasim porodicama i prijateljima tada ste glasni.Mars bre sram vas bilo.

  14

  1
 4. Nastavlja se prica znamo svi za Gvozdenovica , za dr Zavena der Hazarjan{ direktora Doma zdrtavlja ovde je upitanju uzimanje ne zakonito stecenih finansijskih sredstava} , pa vozaca Hitne Gajic Vladimir{ rodjeni brat Odbornika Gajic Milana iz SNS} Koji oportunitet ne samo za ovo delo i ne nista licno protiv Nikole ali dete udraiti { za mene nije bitno da li je Romsko ili druge nacije } to je dno dna .Deca su carstvo pa ma cija i koje boje.

  13

  3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *