sreda, 17. aprila 2024.

Osnovno tužilaštvo vodi istragu o pogibiji radnika “Krušika”

Objavljeno: 5. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Osnovno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je istragu o eksploziji u ponedeljak na “Krušikovom” poligonu Begove vode u Zlatariću u kojoj je poginuo inženjer „Krušika“ Miroslav Jovanović (52).

Kako saznajemo, slučaj je trenutno kvalifikovan kao teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, a nadležni državni organi formirali su i stručnu komisija za veštačenje pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije bojeve glave “maljutke” u kojoj je nastradao Jovanović, dok je njegov kolega, poligonski radnik “Krušika” M.P. (56) teško povređen i nalazi se na lečenju na VMA.

Podsećamo, do tragedije je došlo tokom redovnog opita povezivanja kapisle na bojevu glavu protivoklopne rakete „maljutka“, a u samom opitu, pored Jovanovića i M.P, učestvovala su još dva radnika „Krušika“.

“Reč je bila o opitu probojnosti i unapređenja postojeće rakete, a takvih opita u poslednjih pet godina obavljeno je 300 na isti način i svaki od njih prošao je bez najmanjeg problema i incidenta, a „Krušikovi“ radnici, pogotovo poginuli inženjer, bili su maksimalno stručni i obučeni za te aktivnosti. Bojeva glava „maljutke“ se nalazila na betonskoj ploči poligona, a na nju se, kako predviđa procedura opita stavlja detonatorska kapisla kako bi se ispitali zadati parametric. Kapisla se, inače, uvek pali uz pomoć struje i ne postoji drugi način da se aktivira. Ono što je izvesno poznato, jeste da je Miroslav svojim kolegama, učesnicima opita, dao nalog da se uklone na bezbedno, kako bi ostao pored bojeve glave i na nju prikačio kapislu. Tada je došlo do eksplozije sa najtragičnijim ishodom”, prenose mediji dosadašnja saznanja o ovom slučaju.

Izvori iz istrage navode da postoji veliki broj okolnosti i faktora postoji zbog čega je moglo doći do eksplozije, zbog čega je i formirana stručna komisija, a na samom mestu nesreće, na poligonu Begove vode biće obavljena sva potrebna veštačenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *