četvrtak, 25. jula 2024.

Oštetili budžet za pet miliona dinara

Objavljeno: 3. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevska policija je u saradnji sa Poreskom policijom uhapsila dve osobe osumnjičene da su utajile porez i na taj način oštetile državni budžet za više od pet miliona dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su ovlašćeno lice preduzeća „Soko interprodukt“ doo M.S. (1957) i odgovorno lice tog preduzeća V.M. (1992), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Osumnjičeni se terete da su od aprila 2016. do avgusta 2017. godine, u nameri izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost u poslovnim knjigama preduzeća „Soko interprodukt“ lažno prikazali poslovni odnos sa dve firme i sačinili lažne fiktivne račune o nabavci robe od tih preduzeća u vrednosti od oko 31,5 miliona dinara, a da stvarne isporuke robe nije bilo.

„Ti fiktivni računi su, kako se sumnja, kasnije iskorišćeni u PDV prijavama, preduzeća „Soko interprodukt“ kao prethodni porez sa pravom na odbitak od 5.254.220 dinara. Na taj način preduzeće „Soko interprodukt“, steklo je pravo na povraćaj PDV-a od 5.254.220 dinara, što su osumnjičeni iskoristili kao poreski kredit kako bi naredne obaveze plaćali iz tih sredstava“, navodi se u policijskom saopštenju.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *