petak, 24. maja 2024.

Osvećenje temelja muzeja- spomen doma Vladike Nikolaja

Objavljeno: 8. septembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Episkop valjevski Isihije, uz sasluživanje protonamesnika Filipa Jakovljevića, paroha lelićkog za vreme dočeka moštiju Vladike Nikolaja protojereja- stavrofora Dragana Aleksića, starešine lelićke obitelji igumana Georgija i sveštenika Dejana Tripkovića, osvetio je temelje muzeja – spomen doma Svetog Vladike Nikolaja u manastiru Lelić.

Foto: Grad Valjevo
Foto: Grad Valjevo

Kako je objavljeno na sajtu grada Valjeva, osvećenju temelja muzeja – spomen doma prisustvovao je i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima.

Foto: Grad Valjevo

„Podigavši u zavičaju hram posvećen nebeskom mu pokrovitelju Svetom Nikolaju Mirlikijskom, Sveti Vladika Nikolaj izlio je temelj zadužbinarstva u rodnom Leliću. Po uzoru na njega, mi se trudimo da nastavimo njegovo delo. To je zavet i želja naših srca. Svesni smo poteškoća na koje možemo da naiđemo u vršenju reči jevanđeljske i zaveta svetitelja, ali i uvereni da blagodat Božja pomaže ovom našem delu“, reči su Preosvećenog Episkopa valjevskog Isihija,  duhovnog oca vernog naroda u Eparhiji valjevskoj, izgovorene prilikom osvećenja temelja muzeja- spomen doma Svetog Vladike Nikolaja u manastiru Lelić.

Foto: Grad Valjevo

„Čvrsto smo uvereni da sam Vladika Nikolaj blagosilja naš trud, da pomaže izdašno i da nas blagosilja. To se pokazalo od početka radova i pokazuje se i sada. Ako Bog da, nastavljamo sa zidanjem i molimo se Bogu da blagoslovi ovaj poduhvat i majstore koji će da ga izvedu, a onima koji će koristiti ovaj dom da bude na duhovno uzrastanje u svim pogledima. Sveti Vladika Nikolaj je pokazao u svom životu da se treba starati o narodu Božjem i svima koji žive u našoj zajednici. Zato, ovaj dom treba da bude ostvarenje njegove reči i svedočanstvo da smo mi njegovi naslednici (makar i nedostojni) i da zajedno služimo Bogu“, kazao je Episkop valjevski Isihije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *