nedelja, 10. decembra 2023.

Otkupna cena maline do 550 dinara

Objavljeno: 17. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom malinogorju, gde se prema procenama malina gaji na oko 1.600 hektara, počela je berba najprofitabilnijeg srpskog voća. Prve količine crvenih plodova već su završile i u ovdašnjim hladnjačama.

Od početnih 450 dinara otkupna cena je za nekoliko dana skočila za još 100 dinara. Iako će prema procenama ove sezone biti ubrano manje “crvenog zlata“ nego lane, postoje najave da cene neće ostati na sadašnjem nivou.

Živan Marković, vlasnik hladnjače “Žileks“ na Stavama kaže da će zbog manjeg roda ove sezone otkupiti i manje količine nego ranijih godina. Iz zasada na području Stava i okolnih sela očekuje maksimalno do 200 tona svežih plodova.

“Otkupna cena sa kojom smo krenuli je 500 dinara za kilogram konvencionalne maline, dok je organska za 50 dinara skuplja. Očekujem da će cena verovatno rasti, što će za poljoprivrednike biti povoljno, a za nas verovatno ne baš tako dobro. U ponudi je mala količina robe, hladnjačari ne dobijaju velike količine i zato misle da će povećanjem cene taj nedostatak nadomestiti“, smatra Marković.

Malina, foto: Patak online

U mestima gde nije bilo vremenskih nepogoda i na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere prinosi su zadovoljavajući, kažu malinari. Ipak naglašavaju da će rod u odnosu na prošlogodišnji biti umanjen za 30 procenata, čemu je kumovala velika suša tokom prošlog leta. Osim toga, na prinos su uticale i vremenske nepogode koje proteklih dana nisu zaobišle ni ovaj deo Srbije.

“Može se reći da je otkupna cena zadovoljavajuća, ali pošto je poskupelo mineralno đubrivo, sredstva za zaštitu, gorivo ali i sve ostalo što je potrebno za obradu maline, svi poljoprivrednici smatraju da cena neće ostati na ovom nivou. Neka realna cena prve klase bi bila 600 do 800 dinara kilogram. Već sam predavao prve plodove, međutim isplata će početi čim svi hladnjačari stabilizuju cene“,  navodi Zlatomir Nenadović, malinar iz Pecke kod Osečine.

Inače, prve maline ovogodišnjeg roda pojavile su se u prodaji na valjevskoj “zelenoj pijaci“, a kilogram sveže ubranih plodova minulog vikenda koštao je 700 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *