četvrtak, 18. aprila 2024.

Otrovano 400 pčelinjih zajednica

Objavljeno: 25. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U najmanje pet pčelinjaka u valjevskom selu Osladić došlo je do trovanja oko 400 pčelinjih zajednica! Samo u pčelinjacima Miroslava Živkovića i Borivoja Pantića otrovne su pčele u preko 250 košnica. Trovanja pčela registrovana su u pčelinjacima koji se nalaze na granici između Osladića i Kamenice u zaseoku Marinovac. Pojedini pčelari najavljuju da će tužiti nesavesne voćare zbog trovanja pčela.

Pčelar Miroslav Živković ima ukupno 210 košnica, a u pčelinjaku u kom je došlo do trovanja od 105 košnica potrovano preko 50 odsto pčela. Fitosanitarna i veterinarska inspekcija su izašle na teren i uzele uzorke pčela i bilja.

„Do trovanja pčela došlo je zbog toga što su voćari tretirali zasad šljive u cvatu protiv šljivine osice. Otrovana su sva društva. Nisu uginula ali su otrovana u toj meri da ove godine neću imati pašu, neću imati ni roj. Dobio sam rezultate hemijskih analiza u kojima je potrvrđeno da je u pčelama i biljkama iz voćanjaka nađen isti insekticid u kom je aktivna materija dimetoat. Samo za analize sam platio 96.000 dinara. Znam ko je prskao i pokrenuću tužbu“, kaže Živković i dodaje da su pčele u fazi oporavka, ali da neće uspeti da se u potpunosti oporave ni za jednu pašu ove godine.

Otrovni insekticid nije zaobišao ni pčelinjake u blizini Živkovićevog. Trovanja je bilo i u preko 150 pčelinjih zajednica kod Borivoja Pantića, ali i u još nekoliko pčelinjaka u blizini. Zbog visokih cena hemijskih analiza na moguće prisustvo insekticida u biljkama i pčelama ostali pčelari su odustali od podnošenja tužbi.

„Poljoprivrednici koji imaju najveću korist od pčele oni joj prave i najveću štetu. To isključivo čine nesavesnim i nepraktičnim tretiranjem svojih voćnih zasada.Uglavnom se tu radi o insekticidima a njihova upotreba je zakonom zabranjena u vreme cvetanja voća. U ovom slučaju tretirana je šljiva insekticidom u vreme cvetanja protiv šljivine osice što je nesavesno i nestručno urađeno. Ne može se tretirati šljiva u vreme cvetanja, jer osica napada plod, a ne cvat“, kaže Goran Gavrilović, predsednik valjevskog Udruženja pčelara „Nukleus“.

 

Jedan komentar na “Otrovano 400 pčelinjih zajednica

  1. Mozda ce morati odneti pcele na neko sigurnije mesto, neko prska svoj posed kad mu se digne, ljudi imaju pravo da prskaju u pogresno vreme jer nisu nepogresivi, dogovor je trebalo postici ranije pre stabilizovanja pcelinjaka, zabrani svojim pcelama da posecuju odredjene sumnjive vocnjake!

    1

    2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *