nedelja, 21. aprila 2024.

Otvaranje izložbe makedonskog umetnika

Objavljeno: 8. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Samostalna izložba slika poznatog i cenjenog makedonskog umetnika Angela Gavrovskog biće svečano otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u sredu, 8. avgusta u 20 časova.

Postavka broji 33 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na kartonu, koja su nastala od 1996. godine do danas. Radove koji će biti izloženi u galeriji Studija, ovaj sedamdesetšestogodišnji akademski slikar naslikao je tokom svojih brojnih boravaka u dragoj mu Srbiji, u okolini Ribarske Banje i Lipovca, u blizini Aleksinca, gde je dugogodišnji učesnik likovnih kolonija.
Na slikama Angela Gavrovskog koje će se naći pred valjevskom publikom preovlađuju pejzaži, prolećni i jesnji motivi. Lirska duša, čisto srce i sigurna ruka kvaliteti su ovog umetnika, koji toliko nedostaju i u savremenom svetu i u svetu savremenog slikarstva. Samo takav čovek može da „vidi“ duh predela oko nas i samo tako kvalitetan slikar može da nam taj duh prenese na platno. Zato na njegovim platnima preovlađuju spokoj i sklad, uzvišena lepota prirode, duboka povezanost slikara sa tom lepotom i njegova želja da nas upozori da ne smemo izgubiti dušu i uništiti tu lepotu.
Angel Gavrovski voli da slika i portrete, mrtvu prirodu, enterijere, kompozicije sa savremenom tematikom.
Pored slikarstva i grafike, radi ikonografiju poštujući tradicionalni vizantijski stil. Uradio je ikone, freske i mozaike u crkvi „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Mavrovu, kao i za brojne druge crkve i pojedince u Makedoniji. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Kubi. Od 1971. godine učestvuje u radu brojnih domaćih i internacionalnih likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije (DLUM) od 1969. godine.
Za ovog makedonskog slikara, Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ je jako značajna ustanova kulture, jer približava najmodernija umetnička kretanja i na ovom tlu prezentuje nama manje poznate kulture.
Samostalna izložba Angela Gavrovskog biće otvorena mesec dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *