nedelja, 21. aprila 2024.

Otvorena izložba Dade Đurića u Modernoj galeriji

Objavljeno: 25. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Umetnik kome je njegovo slikarstvo bilo važnije od sopstvenog života i smrti, Miodrag Dado Đurić je ponovo u valjevskoj Modernoj galeriji, a pred publikom su neka od njegovih najmonumentalnijih dela koja se nalaze u Srbiji.

Diptih “Monžuval”, koji je bio i u njujorškom muzeju “Solomon Gugenhajm”, “Stražarnica”, “Božić u Eruvalu” ili “Čovek iz Eruvala”, samo su neke od 26 Đurićevih slika iz privatnih kolekcija, koja su prikazana na danas otvorenoj izložbi u zadužbini Ljube Popovića, Dadovog prijatelja i saborca iz “Mediale”.

– Malo je onih u istoriji slikarstva koji su umetnost izdigli iznad egzistencije bića, poništili sopstvenu tvar i u potpunosti se predali činu kreacije. Dado se deklariše kao jedan od njih, a njegova platna potvrđuju isključivu posvećenost likovnim istraživanjima. Za njegovo slikarstvo može se tvrditi da je onirično, metafizično i moderno, dok su ga velike svetske zbirke umetničkih dela i poznati muzeji inkorporiranjem u svoje primarne kolekcija, proglasili istorijski nezaobilaznim – rekla je otvarajući izložbu istoričarka umetnosti Nataša Kristić.

Najobuhvatnija izložba Đurićevih slika organizovana na prostoru bivše Jugoslavije biće otvorena sve do 1. januara. Dadova dela postavljena su u tri prostorije galerije – u prvoj su slike iz njegovog prvog perioda stvaralaštva, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, u drugoj je takozvana “plava” faza, a u trećoj bufoni.

Jedan komentar na “Otvorena izložba Dade Đurića u Modernoj galeriji

  1. Dosta BRE više tog samozvanog umetnika direktora privrednika koji vodi galeriju. Kad nema Tužioca onda ovakvi likovi caruju.

    7

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *