petak, 24. maja 2024.

Posle pet godina sud obustavio postupak oduzimanja Ree Matijević od majke

Objavljeno: 25. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LJIG – Nataša Đorđević više ne strahuje da će joj ćerka Rea (7) biti oduzeta, pošto je sud doneo pravosnažno rešenje kojim se obustavlja postupak vraćanja deteta u Hrvatsku.

Naime, Osnovni sud u Mionici odbio je prigovor izvršnog poverioca, devojčicinog oca Roberta Matijevića, i potvrdio svoje rešenje da obustavi izvršni postupak, koji je donela sudska jedinica u Ljigu 2012. godine i po kojem je od Nataše, zbog otmice deteta, ćerka trebala da bude oduzeta i vraćena na poslednje mesto življenja, u Zagreb. Matijević se pozivao na Hašku konvenciju, koja propisuje povratak deteta u matičnu državu, ali ta konvencija, u isto vreme, sadrži i odrednicu po kojoj bi zahtev za povratak bio odbijen ako bi se na taj način dete izložilo „fizičkoj opasnosti ili psihičkoj traumi“.

Zbog toga je mionički sud zatražio Reino psihološko veštačenje na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu a veštak dr Nataša Ljubomirović, kako stoji u sudskim spisima, navela je da bi „svako nasilno izmešanje deteta proizvelo traumu, jer predstavlja raskidanje emocionalnih i socijalnih veza sa sredinom u kojoj živi“, te da bi ta trauma „bila mnogo veća kod deteta od 7 godina, nego kod bebe od 9 meseci koliko je Rea imala kada ju je majka odvela iz Zagreba“.

– Na osnovu toga, sud je našao da bi povratak deteta izazvao psihičku traumu, da je dete vezano za majku i sredinu u kojoj živi, dok u Zagrebu se ne bi znalo gde bi živeli i gde bi išla u školu, kao i da majka tao nema obezbeđen posao i sredstva za egzistenciju deteta, što bi takođe proizvelo psihičku traumu deteta – stoji, između ostalog, u rešenju Osnovnog suda kojim se odbija Matijevićev prigovor na obustavljanje postupka vraćanja devojčice u Hrvatsku.

– Svaki dan tih šest godina budim se sa strahom da li će Rea i sledeće veče zaspati pored mene, da li će je neko oduzeti i odvesti, da li će neko, uopšte, razumeti da je ona živo biće a ne predmet. Ja nisam otela neko NN dete, nego sam i tada postupila vodeći se osnovnim primarnim instiktom majke, da spasim njen i svoj život. Mislila sam da se ova borba nikad neće završiti – priča Nataša Đorđević, podsećajući da je Zagreba napustila iz Sigurne kuće, gde je smeštena pošto je bivšeg supruga prijavila za fizičko i psihičko nasilje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *