subota, 20. aprila 2024.

Ovca ojagnjila šestoro jagnjadi

Objavljeno: 19. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U domaćinstvu Slavice i Živka Simić iz Poćute stado ovaca u jednom danu je uvećano za šestoro jagnjadi. Iznenađenje je utoliko veće jer je svih šest jaganjaca na svet donela jedna ovca.

Reč je o sjeničkoj pramenki, a u njihovom stadu, pričaju Simići, ovce najčešće ojagnje jedno ili dvoje. Jedna je ojagnjila četvoro, ali da ih bude šestoro to se kažu do sada nije dogodilo.

“Primetili smo da ovca teško kretala, videlo se da se dosta raširila. Najpre je ojagnjila dvoje, ali je sinu bilo sumnjivo i izvukao je još jedno, pa četvrto, peto, šesto. Nažalost jedno je uginulo. Kada me je ćerka nazvala nisam joj verovao, mislio sam da je od dve ovce šestoro a ne od jedne. Ovca je stara pet godina, do sada se bliznila, a iako nije u pitanju prirodno parenje ovome se ipak nismo nadali“, kaže Živko Simić.

Ovako nešto ne pamte ni njihove komšije, jer se u ovom kraju nije desilo da pramenka ojagnji šestoro jagnjadi. Iako su dobrog zdravstvenog stanja, prinove će ipak morati da prihranjuju, jer im neće biti dovoljno samo majčino mleko.

U stadu porodice Simić trenutno je 60 ovaca. Oni kažu da na plodnost najviše utiče kvalitetna ishrana, jer su ovce redovno  na ispaši. Pored toga u obroku je zastupljen koncentrat, ali i kukuruz, pšenica i zob.

“Godinama se bavimo ovčarstvom. Uvek smo imali 10, 20 ovaca, a sada smo proširili na 60 grla. Međutim, izgleda da ni od toga nema vajde, jer je cena jagnjadi 300 dinara, a od subvencija ne ostane ni treći deo dok platimo veterinara, bilete, transport. Ukoliko se nešto ne promeni na bolje moraćemo smanjivati broj grla, samo koliko da ih imamo“, navodi Simić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *