sreda, 24. jula 2024.

Ovo je tim za testiranje u Kovid ambulanti

Objavljeno: 9. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Među „tihe heroje“ borbe protiv pandemije korona virusom svakako spada tim za testiranje Kovid ambulante Doma zdravlja u Novom naselju. Ovi mladi ljudi, koje predvodi medicinski tehničar Ognjen Andrić, uradili su izuzetno veliki i značajan posao od početka testiranja u Kovid ambulanti. Pritom su dobili bezbroj pohvala pacijenata za predusretljivost i ljubaznost, što uostalom važi i za lekare i medicinske sestre na pregledima.

Ognjenovi saradnici od početka su  Kristina Radovanović, Milena Matić i Saša Janić, od letos imaju ispomoć još dvoje mladih kolega.

Za šest meseci uradili su 7.880 testova. Neverovatan obim posla postigli su u julu sa 2.703 testiranja, dok su u avgustu uradili 1.705 testova. Uzeli su preko 6.200 uzoraka za analizu krvi, a od 28. jula uradili skoro 1.500 snimaka pluća mobilnim rendgenom. Taj posao preuzeo je na sebe koordinator tima Ognjen Andrić, koji je prošao stručnu obuku za rad na prenosivom digitalnom rendgenskom uređaju.

„Trebalo bi podsetiti da je ubrzo po pojavljivanju prvih slučajeva u Valjevu, kada je Zavod za javno zdravlje obustavio rad zbog zaposlenih pozitivnih na virus SARS-CoV-2, Dom zdravlja prihvatio da preuzme testiranje građana na prisustvo ovog virusa. Obuku nekoliko zaposlenih obavio je stručni tim Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Zahvaljujući tome, valjevski Dom zdravlja ne samo da je prvi u Srbiji otvorio Kovid ambulantu 17. marta, nego je prvi počeo da radi i PCR testiranje – 1. aprila. Takođe, jedini u Kovid bazi Republike Srbije radimo serološke testove. Imali smo mnogo posla u pojedinim mesecima, tako da smo tada imali samo jedan dan u nedelji slobodan, bez zamene, odmor sam iskoristio kada je prošao drugi pik, praktično u septembru“, priča Ognjen Andrić.

Ognjen Andrić

Posao Kovid tima za testiranje ne završava se uzimanjem brisa nosa i grla za PCR test i krvi za analizu krvne slike i serološke testove.

„U domenu Kovid-19 testiranja je: pojedinačno pozivanje pacijenata koji su na listi za testiranje-po nalogu lekara iz Kovid ambulante, trijaža po simptomima, pojedinačno anketiranje, popunjavanje obrazaca za ispitivanje slučajeva infekcije izazvane korona virusom SARS-CoV-2, uzimanje uzoraka i pakovanje, unos uzorkovanih u Kovid–19 bazu, unos anketa u epidemiološku tabelu i slanje tabela u ZZJZ, slanje podataka u RFZO, unošenje uzorkovanih u program “Heliant”, unos u tabelu i pisanje uputa sa tabelama za laboratorije u Beogradu u kojima se predaju uzorci za obradu, prevoz i odnošenje uzoraka“, nabraja Ognjen deo svakodnevnog posla.

To nisu jedine obaveze medicinskog osoblja, koje radi mnogo veći posao od onog nama vidljivog, zbog čega bi trebalo da u pojedinim situacijama pokažemo više strpljenja i razumevanja za njihov posao.

Zahvaljujući izuzetnom angažovanju i podršci direktorke dr Branke Antić potpuno je zaokružena usluga u Kovid ambulanti: od lekarskog pregleda, preko laboratorijske i rendgen dijagnostike do testiranja. Zahvaljujući tome naši sugrađani kompletnu dijagnostiku mogu da završe na jednom mestu, čime je smanjena i mogućnost širenja infekcije.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *