utorak, 21. maja 2024.

Ozelenjavanje gradskih i parkovskih površina

Objavljeno: 3. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U toku je ozelenjavanje gradskih i parkovskih površina, sa ciljem smanjenja aerozagađenja, objavljeno je na sajtu Grada Valjeva. Ove sedmice je počelo sađenje drvoreda duž nove saobraćajnice u Ulici Mirka Obradovića, kao i pošumljavanje u park-šumi „Pećina“. Drveće će biti posađeno i u najvećem gradskom naselju „Oslobodioci Valjeva“.

U okviru projekta koji su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i Grad Valjevo, nabavljeno je 400 sadnica autohtonih vrsta, kao što su breza, hrast cer, klen, hrast kitnjak, hrast lužnjak, grab, jasen. Vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara sa PDV-om, a sadnice su nabavljene iz rasadnika „Green In“ iz Rumenke.

Foto: Grad Valjevo

Kako je objavljeno, Grad Valjevo je 2019. godine formirao stručni tim za smanjenje aerozagađenja, a jedna od predloženih mera bila je projekat ozelenjavanja urbanih delova grada.

„Projekat je baziran na principu uređenja zelenih površina grada Valjeva u cilju smanjenja aerozagađenja, naročito u urbanim zonama grada gde je zagađenost najveća. Formiranje zelenih koridora i sadnja drvorednih sadnica po projektu će vizuelno i funkcionalno odvojiti saobraćajnicu, tako da će korisnici ovog velikog linijskog zelenog, urbanog prostora biti odvojeni od buke, saobraćaja, ali i aerozagađenja. Cilj projekta je da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja, fokus je na uređenju zelene površine ’Promenade uz reku Kolubaru’ duž cele novoprojektovane ulice Mirka Obradovića“, objavljeno je na gradskom sajtu.

Foto: Grad Valjevo

Kako je navedeno, Ulica Mirka Obradovića je značajna zato što je paralelna saobraćajnica sa glavnom saobraćajnicom u gradu, sa Karađorđevom ulicom i „duplim trakama“, a ozelenjavanjem ove ulice pored reke Kolubare i izgradnjom promenade će se u znatnoj meri smanjiti aerozagađenje.

2 komentara na “Ozelenjavanje gradskih i parkovskih površina

  1. E sad lepo za godinu dana ponovo obići ovih 400 sadnica i utvrditi koliko njih se primilo. Svaka cast za ovih 400 komada ali veliki je problem što se leti sadnice ne zalivaju, biće dobro ako 200 komada sadnica dočeka zdravo proleće 2023. godine

    0

    2
  2. Praktično je pri sadnji pored žila zavući 60 mm cev šupljikavu da propusta vodu, zalivati uredno voda dopre do finih žilica garantuje uspešnu sadnicu.

    1

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *