petak, 21. juna 2024.

Pano sa „100 životnih lekcija“ krasi hodnik Centra za rehabilitaciju

Objavljeno: 13. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za razliku od oronulih čekaonica u većem delu valjevske bolnice, koja čeka dugonajavljivanu kompletnu rekonstrukciju, umesto reklama farmaceutskih kuća, koje se mogu videti na nekim mestima, jedan hodnik krasi neobičan pano sa „100 životnih lekcija“. Na improvizovanom panou u čekaonici Centra za rehabilitaciju nalazi se preko 100 životnih mudrosti, prenetih iz pojednih knjiga, a služe pacijentima, da prekrate vreme čekajući svoj termin za terapiju. Za to je najzaslužnija Svetlana Milivojević, viši fizioterapeut Centra za rehabilitaciju valjevske bolnice. Ona je, kako kaže, pomoću „štapa i kanapa“ napravila improvizovani pano, i na njemu ispisala preko 100 životnih mudrosti iz dve knjige, koje su na nju ostavile najjači utisak.

„Pošto su u našem Centru velike gužve, rodila se ideja da uradim nešto ovako, kako bi pacijenti što lakše podneli čekanje, pošto su ogromni redovi, ali i da bi odavde, možda, otišli sa nekim pozitivnijim razmišljanjima o životu. Inspiraciju za ’100 životnih mudrosti’ sam pronašla u knjigama Robina Šarma ’Kaluđer koji je prodao svoj ferari’ i ’Ko će suze da briše kad te ne bude više’. Na panou su ispisane uglavnom mudrosti iz ovih knjiga“, priča Svetlana.

Na pano, na kome su ispisane životne mudrosti, pacijenti su izuzetno dobro reagovali, a nekima je pomalo bilo čudno, jer nisu navikli da poruke koje se odnose na životnu filozofiju viđaju po bolničkim hodinicima.

„Pacijenti su odlično reagovali na ovo i veliki broj njih, u šta sam se više puta uverila, dok čeka terapiju, vreme provodi čitajući ove životne mudrosti. Mnogi od njih su pitali ko je to osmislio, a neki od njih su slikali ovaj pano, jer tako nešto nisu viđali po bolnicama, a nadam se da su neke od ispisanih životnih mudrosti i primenili u sopstvenom životu“,  kaže Svetlana.

Životne mudrosti ispisane su na panou koji je napravljen od rama za cvoljanje ćilima, što je bio deo radne terapije u bolnici.

„Taj ram je bio rashodovan. Preko njega sam stavila neke stare kalendare i otpozadi svojom rukom ispisala sve mudrosti, a iza njega, kao oslonac sam stavila staru zelenu zavesu, koju sam ovde pronašla. Iako je sve urađeno pomoću ’štapa i kanapa’, na kraju je dobro ispalo i što je najvažnije, pacijenti su odlično reagovali. Za razliku od njih, neke moje kolege nisu baš razumele ovu moju ideju, mislile su da sam zaludna i slično, međutim, kada su videli kako je sve ispalo i da pacijenti odličnu reaguju na to, shvatili su da moj posao nije bio uzaludan“,  priča Svetlana.

„Budi onaj najbolji“, „Budte uvek ljubazni prema neznancima“, „Važno je kako gledate na stvari“, „Nastojte da budete pošteni“, „Otpočnite dan kako treba“, „Naučite da ljubazno kažete ne“, „Smanjite vreme za brigu“, „Telo je kao hram duše“, „Naučite da ćutite“, samo su neke od mudrosti ispisane na ovom panou.

Da je Svetlana Milivojević uradila odličnu stvar najbolje potvrđuje to što se pano u hodniku Centra za rehabilitaciju nalazi već 10 godina, niko ga nije uništio, naprotiv, neki od pacijenata su dopisali i svoje životne mudrosti.

Izvor: Patak online

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *