utorak, 21. maja 2024.

Pao balon u Petnici

Objavljeno: 31. januara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Balon u Sportsko-rekreativnom centru Petnica, gde je danas svečano trebalo da bude otvoren dugonajvljivani zatvori bazen, koji Valjevci čekaju već godinama, pao je zbog jakog nevremena koje je juče popodne zahvatilo valjevski kraj. Udari vetra bili su 84 km/h, a jak olujni vetar duvao je punih sat vremena, što je neuobičajeno za ovaj kraj. Umesto pilivačkog i vaterpolo mitinga, kojim je danas svečano trebalo da bude otvoren zatvoreni bazen, majstori pokušavaju da poprave nastala oštećenja i da balon u Petnici pripreme za ponovno dizanje.

“Automatski agregat je naštelovan da se pali kada pritisak padne ispod jednog bara. Međutim, vetar je bio takve jačine da je pre aktiviranja agregata srušio ceo ‘balon’.  Otkazalo je automatsko paljenje agregata zbog čega je došlo do ispuštanja vazduha u samom ‘balonu’, nakon čega se on izduvao. Došlo do manjih oštećenja na samom platnu koja će sanirati vrlo brzo. ‘Balon’, kada nestane električne energije, projektovan je na udare vetra do 70 kilmetara na sat, tako da je potrebno samo da se automatski agregat našteluju da se pali na 1,4 bara, kako bi izdržao jače udare vetra i da ne bi dolazilo do nove havarije”, rekao je direktor “Valis” Aleksandar Mijailović.

Ostaje nejasno zbog čega je podešeno da “balon” trpi udare vetra samo do 70 kilometara na sat, jer u Meteorološkoj stanici u Valjevu tvde da jučerašnji udari vetra od 86 kilometara na sat nisu neuobičajeni za ovaj kraj. “Bilo je udara vetra te jačine i ranije, samo je jučerašnje nevreme karakteristično po tome što su jaki udari vetra trajali od 14.30 do 15.35 časova”, rečeno je Radio Patku u Meteorološkoj stanici u Valjevu. Upućeni tvrde da je za ovaj propust odgovoran projektant, jer je bio dužan da pribavi podatke od relevantnih institucija o najjačim udarima vetra u ovom kraju.

Olujni vetera napravio je štetu na objektima u celom Kolubarskom okrugu. U valjevskim selima mnoge štale i pomoćni objekti su ostali bez crepa na krovu. Slična situacija je u Osečini i Mionici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *