petak, 12. aprila 2024.

Pčelari se nadaju dobroj godini

Objavljeno: 6. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za razliku od prethodnih nekoliko godina pčelari su ove godine mnogo zadovoljniji. Unos slatkog nektra u košnice ovog proleća bolji je zahvaljujući povoljnijim vremenskim uslovima, te se u zavisnosti od kraja gde nalaze pčelinjaci očekuje i solidna količina meda.

Nakon 2017. godine, ovo je prvi put da su vemenske prilike bile povoljne u vreme cvetanja bagrema i da nije bilo kiše, te pčelari u proseku očekuju 10 do 15 kilograma bagremovog meda po košnici, što je, kako naglašavaju, zadovoljavajuće.

“Moglo je biti mnogo bolje da su dnevne temperature bile niže i tokom noći bilo blage kiše, samo da pokvasi, onda pčele ‘skidaju kajmak’, a ovako osuši brzo i nema nektra. U svim krajevima je slično, meda se može ocediti i do 20 kilograma ukoliko su solidne košnice, ali onda se ništa ne ostavi pčelama, što mnogi rade pa moraju da ih hrane, a pošto je trenutno skup šećer onda ne mogu tako da se igraju. Nije nešto ekstra, ali u odnosu na prethodne godine je bolje. Pčelari su kao kockari, uvek očekujemo da ćemo dobiti, samo je pitanje trenutka“, kaže Miloje Jakovljević, pčelar i predsednik Društva pčelara “Sveta Popović“ Ub.

Pčelari objašnjavaju da su u vreme cvetanja bagrema jutra bila topla, a noći nisu bile hladne da bi prestalo medenje, ali je naglašavaju problem napravio jedan veoma topao dan koji je bukvalno spržio bagrem.

Nakon toga je došlo osveženje koje je zaustavilo medenje u nižim predelima, dok u selima na većim nadmorskim visinama kao što su Lelić, Sušica, Suvodanje, Stave, gde bagrem kreće kasnije još uvek moglo da se iskoristi bagremove paše.

Cena meda

“Što se tiče cene meda ona neće pasti. Prethodnih godina je kilogram bio 700 do 800 dinara, što je možda najrealnija cena na teglu. Međutim, pošto je otkup krenuo sa skoro sedam evra kilogram i cena na malo je trenutno 1.000 dinara. Mislim da cena meda neće rasti, možda za nijansu opadne, ali se ni to verotno neće dogoditi jer su med i drugi pčelinji proizvodi mnogo traženiji nego prethodnih godina“, smatra Milorad Evtić, pčelar iz Valjeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *