ponedeljak, 22. jula 2024.

Peti put optužnica protiv Vujić Subotića i još devet osoba vraćena na dopunu

Objavljeno: 24. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu naredilo je Višem javnom tužilaštvu u Valjevu da dopuni istragu protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još devet lica protiv kojih je 18. aprila ove godine podignuta optužnica kojom im se na teret stavljena različita krivična dela, od davanja i primanja mita, preko zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, do zloupotreba u postupku javnih nabavki, piše nedeljnik „Napred“.

U naredbi se, pored ostalog, navodi da je Vanraspravno veće utvrdilo da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice Višeg javnog tužilaštva.

Ovo je peti put da je optužnica u tom predmetu vraćena na dopunu. Prethodne naredbe za dopunu istrage bile su izdate u julu 2018, aprilu i decembru 2019. i oktobru 2021. godine. U međuvremenu je jednu od verzija optužnice Viši sud u Valjevu u januaru 2021. potvrdio, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, posle žalbi, vratio.

U najnovijoj naredbi za dopunu istrage koju je Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu izdalo ovdašnjem Višem javnom tužilaštvu, pored ostalog, nalaže se da se ispita jedan svedok na okolnost koja se odnosi na učešće njegove firme u postupku nabavke protočnih bojlera.

Osim toga, navodi se da je prethodni nalog suda bio da se pribave dokazi na osnovu kojih se može utvrditi postojanje opravdane sumnje da je okrivljeni Aleksandar Vujić Subotić uticao na bivšeg gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da se nabavi kopir aparat za kabinet prvog čoveka grada. Sud smatra da sadržina razgovora između Vujića Subotića i još jednog okrivljenog nije dovoljan dokaz za opravdanu sumnju da je Vujić Subotić uticao na gradonačelnika.

Uz to, postavlja se i pitanje da li je Slobodan Gvozdenović imao svojstvo službenog lica, „pa je neophodno da se u toku dopune istrage pribave dokazi da li je svedok Gvozdenović, kao gradonačelnik grada Valjeva, imao ovlašćenja da preduzme radnje navedene u dispozitivu optužnog akta“, stoji u naredbi Višeg suda.

Pored toga, sud navodi da u dispozitivu optužnice nije jasno opisana radnja krivičnog dela trgovina uticajem koja se stavlja na teret okrivljenom Vujiću Subotiću u delu koji se odnosi na posredovanje „da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti“, kao i to da li je okrivljeni Vujić Subotić sugerisao Gvozdenoviću da je potrebno da se nabavi kopir aparat, što bi ukazivalo da se radi o nabavci bez sprovođenja postupka javne nabavke ili mu je sugerisao da se raspiše javna nabavka za nabavku kopir aparata, piše “Napred”.

Optužnicom obuhvaćeno 10 osoba

Među 10 osoba obuhvaćenih optužnicom su radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više privrednih društava iz Valjeva, Šapca i Novog Sada. Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu.

Njima se na teret stavlja da su u više navrata u postupku javnih nabavki, čiji je naručilac Gradska uprava, dogovarali tendere za nabavku vozila, auto-sedišta za decu, nabavku kotla za školu „Desanke Maksimović“, servisiranje i nabavku fotokopir aparata  i štampača i kancelarijskog materijala.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *