četvrtak, 25. jula 2024.

Planovi Ekološkog društva Gradac

Objavljeno: 3. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradac (ilustracija), foto: Patak online
Gradac (ilustracija), foto: Patak online

VALJEVO- Ekološko društvo Gradac je najstarije ekološko društvo u bivšoj Jugoslaviji, te mi je dodeljena velika čast što sam baš ja predsednik tako starog i velikog društva. Reka Gradac je davno prestala biti poznata samo lokalnom stanovništvu, ona je već duži niz godina poznata i na globalnom nivou. Stoga nam je najveći plan pravljenje vizitorskog centra koji bi imao za cilj da sve posetioce bolje upozna sa svim prednostima i svim značajnim odlikama zaštićenog prirodnog dobra.

Bliži planovi EKOD-A Gradac su svakako akcije čišćenja koje ćemo kao i prethodnih godina organizovati već u aprilu, a o tačnom datumu prve akcije građani će blagovremeno biti obavešteni. Svakako da EKOD Gradac podržava sve samoorganizovane inicijative za uređenje i čišćenje korita reke Gradac, ali ih i ujedno pozivamo da se priključe i našim akcijama, kao i ostali građani.

Za ljubitelje mušičarenja ove godine ćemo organizovati na našoj reci: „Državno prvenstvo Srbije“ u mušičarenju,zatim će biti takmičenje „Open Gradac“ koje je međunarodnog karaktera i takmičenje „Memorijalni kup“ koje je samo za takmičare iz Valjeva.

Ove godine smo nameravali za učenike osnovnih škola uzrasta od petog do osmog razreda da organizujemo školu u prirodi. Pored organizovanog prevoza i ručka koji bi ih čekao na Šarenom platnu, organizovali bi im čuvare-vodiče koji bi ih bliže upoznali sa zaštićenim prirodnim dobrom.

Milica Sredojević

Jovan Memedović počasni predsednik EKOD Gradac

Kao i svake godine ono što mušičari najviše čekaju jeste otvaranje ribolovne sezone na reci koja je najbogatija pastrmkom, a to je svakako reka Gradac. I ove godine zvanično sezone je počela 1. marta, dok je svečano otvaranje ovogodšnje sezone zakazano za 6. mart na Šarenom platnu.

Ove godine će na svečano otvoranje sezone doći i Jovan Memedović. On je neko ko je u svetu ekologije i prirode najpoznatija ličnost u Srbiji, zato smo mi srećni što je pristao da bude počasni predsednik EKOD Gradac. On je neko ko je uvek bio i ostao prijatelj naše reke, te smo u čast našeg dugogodišnjeg prijateljstva odlučiči da mu 6. marta uručimo zlatnu plaketu.

Takođe, na svečanom otvaranju očekujemo i naše prijatelje iz lokalne samouprave, koji zajedno sa nama rade na pronalaženju rešenja da se počne ostvarivati san svih ekologa, a to je pravljenje vizitorakog centra. Poziv je otvoren i za sve građane, to će biti mala prigodna svečanost na otvorenom sa ručkom za sve posetioce u 13 časova.

Piše: Milica Sredojević, predsednica Ekološkog društva Gradac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *