utorak, 28. maja 2024.

Projekat „Kuća Kolubarske bitke“

Objavljeno: 3. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Projekat „Kuća Kolubarske bitke“, posvećen junačkom podvigu i pobedi srpske vojske i vojvode Živojina Mišića u Prvom svetskom ratu, nad nadmoćnom austro-ugarskom vojskom, je predat Ministarstvu kulture i informisanja.

Projekat vredan 44 miliona predat je u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“ i obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

Bitka se odigrala na padinama Suvobora nedaleko od Mionice, i ubraja se u najbriljantnije primere vojne taktike, i izučava se na Vest Pointu i drugim najprestižnijim vojnim akademijama. Kuća Kolubarske bitke biće izgrađena po uzoru na moskovski muzej-panoramu posvećen Borodinskoj bici. Mišićeva pobeda na Kolubari biće ovekovečena muralom dugim 33 i širokim osam metara, postavljenom u atrijumu mioničkog Kulturnog centra.

U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi. Posetioci će po ulasku u rov imati audi-vizuelni doživljaj borbe, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zvektom oružja…  Pored audio-vizuelnog prikaza ratnih dejstava, posetioci će moći da vide autentične fotografije i dokumente.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike, poreklom iz Valjeva, koji živi i radi u Parizu.

„Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića počnemo prvu fazu realizacije ovog značajnog projekta za celu Srbiju. Zahvaljujući junačkoj hrabrosti srpska vojska i Živojin Mišić su se kao Leonida i Spartanci upisali u anale ratovanja, čojstva i junaštva. Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva“, rekao je predsednik opštine Mionca Boban Janković.

Janković ističe da je „Kuća Kolubarske bitke“ projekat od izuzetnog značaja za Mionicu, ali i za Republiku Srbiju.

„Mionica je pravo mesto za ovakav projekat, jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik. Država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ovim projektom će junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju, uspeti da sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta“, navodi Janković.

U Mionici su uvereni da će „Kuća Kolubarske bitke“, zajedno sa spomenikom Mišiću i njegovom spomen kućom u Struganiku, predstavljati kulturno-istorijsku i turističku celinu, koja će na pravi način reprezentovati junačku srpsku istoriju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *