utorak, 28. maja 2024.

Počela realizacija najveće investicije u Mionici

Objavljeno: 13. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Ministar infrastukture Tomislav Momirović i predsednik opštine Mionica Boban Janković prisustvovali su u naselju Jasenje početku realizacija najveće investicije u istoriji Mionice u okviru koje će biti izgrađena kanalizacija u 22 naselja i prečistači otpadnih voda u Banji Vrujci i varoši Mionica. Investiciju koja premašuje vrednost tri godišnja budžeta opštine finanasira Ministarstvo infrastrukture Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

„Krećemo sa projektom ’Čista Srbija’ i u narednih pet godina uložićemo 4 milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za mene lično ovakvi projekti su apsolutni prioritet. Mi već godinu dana vredno radimo kako bi sve bilo isprojektovano, a u narednih mesec dana krećemo sa radovima u još šesnaest lokalnih samouprava. Samo u Mionici ćemo izgraditi 10,5 kilometara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U Banji Vrujci izgradićemo 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će doprineti novim investicijama i širenju turizma u banji“, rekao je Momirović.

On se zahvalio predsedniku opštine Mionica, jer je opština na čijem je čelu bila najažurnija i najbrže je uradila svu projektnu dokumentaciju, pa zato najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ kreće upravo u ovoj opštini.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je da Mionica uz podršku Vlade Srbije postaje razvijena lokalna samouprava.

„U Mionici se ove godine radi više nego što je urađeno u prethodnih 100 godina. Više od 19 kilometara kanalizacije čiju gradnju počinjemo danas, gradnja dva prečistača otpadnih voda, koja počinje uskoro, predstavljaju krunski dokaz da će Mionica biti uspešna lokalna samouprava u uspešnoj i razvijenoj Srbiji, koju grade predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije. Zahvaljujući podršci predsednika i Vlade u Mionici se ove godine realizuje više od 25 projekata vrednih preko 1,5 milijardi dinara. Asfaltiramo puteve u više od 30 sela. Rekonstruišemo škole, trotoare. Gradimo parkove. Mi nastavljamo s politikom razvoja, tokom koje smo izgradili 10 i rekonstruisali dva mosta, izgradili puteve u mnogim selima. Potpuno rekonstruisali i modernizovali škole, Kulturni centar, izradili Sportsku dvoranu, otvorili 300 radnih mesta. Značajna sredstva ulažemo u razvoj kulture, turizma i zaštitu životne sredine. Razvoj infrastrukture predstavlja ključnu tačku našeg budućeg razvoja“, rekao je Janković.

Mreža fekalne kanalizacije u dužini od 19 kilometara, obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put.

Do kraja godine će početi gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

„Osim što ćemo zaštititi prirodu naše prelepe Mionice od zagađenja, unapredićemo život naših stanovnika, jer nijedna kuća u varoši i Banji Vrujci više neće imati septičke jame, niti će imati trošak njihovog pražnjenja i dezinfekcije. Sve to nam omogućuje da unapređujemo razvoj Mionice kao ekološke turističke destinacije“, rekao je Janković.

Kanalizaciju i oba prečistača otpadnih voda, koje finansira Ministarstvo infrastrukture, gradi renomirana kineska kompanija China road and bridge corporation.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *