ponedeljak, 27. maja 2024.

Stanje drveća u Parku Pećina je nezadovoljavajuće

Objavljeno: 13. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na poziv  preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline”, preduzeće „Foresting“ iz Beograda je sa stručnjacima u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta utvrdilo da je zdravstveno stanje u park-šumi Pećina jako nezadovoljavajuće i da je neophodno rekonstruisati i unaprediti stanje drveća, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako je saopšteno, ekipa stručnjaka koju čine dr Slobodan Milanović, vanredni profesor i dr Ivan Milenković, docent, kao i specijalista za vizuelnu procenu zdravstvenog stanja stabala inž. Ljubomir Popara sa saradnicima su detaljnim radom na terenu, prikupljanjem i analiziranjem podataka, izradili Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park-šumi Pećina sa predlogom mera sanacije za svako pojedinačno stablo koji zainteresovani građani mogu da preuzmu preuzeti na sajtu grada Valjeva: https://www.valjevo.rs/javni-oglasi-i-obavestenja/

Na stablima je zabeležen veliki broj saprofitskih gljiva, tumori, mehanička i oštećenja od insekata koja dovode do slabljenja, sušenja i prelamanja drveća, stoji u ovom elaboratu. Navedeno je da su stabla četinara i lišćara, koja su naizgled zdrava, u lošem stanju i detaljno su opisane sve pojave, koje mogu da ugroze bezbednost posetilaca i korisnika, a posebno dece.

Predloženo je uklanjanje obolelih stabala, kao i sadnja novih sadnica, starosti 7 do 10 godina. Kako je navedeno u izveštaju, cilj ove intervencije je da se sačuva park-šuma od daljeg propadanja. Predložene su sadnice voćkarica, drvenastih vrsta i cvetno dekorativnih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *