četvrtak, 18. jula 2024.

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Objavljeno: 14. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, dok će u ostalim domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu vakcinacija početi sutra. Ove godine za naš Okrug je obezbeđeno 6.100 doza vakcine protiv gripa, potvrđeno nam je u Zavodu za javno zdravlje. Kako je saopšteno iz valjevskog Doma zdravlja, danas je počela distribucija vakcina po gradskim i seoskim ambulantama. To znači da će od sutra, po rasporedu njihovog rada, vakcinacija početi i u ambulantama.

Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 3.000 doza, što je 450 više nego prošle sezone, imajući u vidu da interesovanje stalno raste.

„Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije, koji će im napisati nalog za primanje vakcine“, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlja Biljana Rajković nam je potvrdila da su vakcine distribuirane i u ostale domove zdravlja u Kolubarskom okrugu, gde bi vakcinacija trebalo da počne sutra. Domovi zdravlja u Ljigu i Osečini dobili su po 670 doza vakcina, Ub 650, Mionica 475, a lajkovački Dom zdravlja 400 doza vakcine protiv sezonskog gripa.

Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa, prognoziranih za ovu sezonu. To je najsavremenija vakcina protiv sezonskog gripa, kakva se aplicira u svim razvijenim zemljama sveta, rečeno je iz Instituta „Batut“. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i  osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *