petak, 24. maja 2024.

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Objavljeno: 8. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U holu valjevskog Centra za kulturu danas je počela imunizacija protiv sezonskog gripa vakcinama domaćeg instituta „Torlak“. U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, a namenjena je uzrastu od 18 do 65 godina.

To znači da stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu. Četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa, namenjene starijima od 65 godina, trebalo bi da stignu do 15. oktobra.

Valjevski Dom zdravlja je u prvoj isporuci dobio 1.350 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Vakcine se daju isključivo na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu i razdvojene su od davanja vakcina protiv korona virusa.

„Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje“, saopštio je Dom zdravlja.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Preporučeni razmak između vakcine protiv korone i vakcine protiv sezonskog gripa je minimum dve nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *