utorak, 25. juna 2024.

Počeli elektronski recepti

Objavljeno: 1. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Domu zdravlja Valjevo počelo je izdavanje elektronskih recepata, za čije je uvođenje u celoj Srbiji krajnji rok 30. jun. Uvođenje elektronskog recepta smanjuje čekanje, gužve i dolazak kod lekara samo zbog terapije, smanjuje administriranje i donosi uštede.

U periodu prilagođavanja na novi sistem izdavanja terapija, Dom zdravlja Valjevo će izdavati i štampani obrazac. Dom zdravlja Valjevo moli korisnike za strpljenje jer je usluga u fazi uvođenja, a očekuje se da će za par dana i Apotekarska ustanova ustaliti prijem elektronskih recepata, s obzirom da je prvog dana bilo problema u apotekama.

Elektronski recept ima rok važenja 15 dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana. Najveću korist imaju hronični bolesnici jer im se terapija propisuje za šest meseci, tako da ubuduće ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. NJima se recepti automatski izdaju za šest meseci, a na realizaciju pristižu svakih 30 dana, kada lekove podižu u apotekama uz zdravstvenu knjižicu (može sedam dana pre i sedam dana posle tog roka).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *