ponedeljak, 24. juna 2024.

Počinje 12. „Abrofest“

Objavljeno: 22. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Dvanaesti po redu, a jedini „proizvodni“ pozorišni festival u Srbiji, valjevski „Abrofest“, održava se od danas do 30. septembra.

Pred publikom će se naći pet novih teatarskih ostvarenja u koja su uključeni pozorišni stvaraoci iz Valjeva: od premijere „Maratonci trče počasni krug“ koja je delo Gradskog pozorišta „Abrašević“, preko premijera „Bureta baruta“ i „Kaskadera“ koje su nastale u „sadejstvu“ glumaca-amatera iz Valjeva i njihovih sugrađana koji su profesionalno angažovani u beogradskim i novosadskim pozorištima, do „Ruže sa dva mirisa“ i predstave „Deca“, koje će pred valjevskom publikom igrati diplomci FDU iz Beograda i Novog Sada.

– Ova manifestacija je iz godine u godinu pravila jednu fizionomiju koja se pokazala jako dobrom i prepoznatljivom. Ponovo su uvrštene i dve predstave pozorišnih akademija iz Beograda i Novog Sada  sa kojima smo i do sada imali dobru saradnju, kao i naših glumaca-profesionalaca koje je ljubavlju prema pozorištu zadojio reditelj Miroslav Ćiša Trifunović upravo u valjevskom „Abraševiću“ – kaže poznati glumac Zoran Ćosić, umetnički direktor „Abrofesta“.

Budžet „Abrofesta“ ove godine je 1,2 miliona dinara, manifestaciju je sa 650.000 dinara pomogao Grad, dok su ostatak novca obezbedili sponzori.

– Iako mali, ovo je i dalje jedini “proizvodni” pozrišni festival, koji ne dovodi gotova ostvarenja, već sa znatno manje novca, sa našim ljudima pravi nove predstave koje život nastavljaju na scenama drugih gradova – kaže reditelj Miroslav Ćiša Trifunović.

Predstave sa “Abrofesta” gostovale su tokom predhodnih godina i na renomiranim scenama poput “Zvezdara teatra” ili Narodnog pozorišta u Beogradu, a osvajane su nagrade na Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *