petak, 24. maja 2024.

Nikad viđena Dadina dela od subote u Ljubinoj galeriji

Objavljeno: 22. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Najobuhvatnija izložba slika Miodraga Dade Đurića na prostoru bivše Jugoslavije biće otvorena sledeće subote u valjevskoj Modernoj galeriji, a pred publikom koja poseti zadužbinu Ljube Popovića biće neka od nikada do sada prikazanih dela crnogorskog umetnika.

Kada su u pitanju Đurić i Popović, najpoznatiji dvojac Mediale i kruga jugoslovenskih slikara u Parizu, istorija se ovom izložbom ponavlja. Naime, kada je 1985. godine Moderna galerija otvorena, prva izložba je bila Ljubina, a potom Dadina. Više od tri decenije kasnije, Ljubinu retrospektivu prethodno nikad prikazanih dela nasleđuje Đurićeva izložba iste koncepcije.

– Sedam puta su kod nas izlagana dela Dade Đurića, ali nikada niko nije skupio toliko dela iz svih faza njegovog stvaralaštva. Svi radovi su iz privatnih kolekcija, tako da će većina dela prvi put biti izložena za javnost. Vlasnici pojedinih slika su i poznate ličnosti koje su insistirale na anonimnosti. Publika će do 1. januara moći da vidi 26 Dadinih slika koje su, kao na prethodnoj izložbi Ljube Popovića, podeljene u tri prostorije galerije. U prvoj su dela iz njegovog prvog perioda, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, u drugoj je takozvana “plava” faza, a u trećoj Dadini bufoni – objašnjava Marija Đurić.

Otvaranje izložbe je u subotu u 12 sati u Modernoj galeriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *