nedelja, 26. maja 2024.

Podneto više od 9.000 zahteva za subvencije

Objavljeno: 13. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od početka ove godine poljoprivrednici iz sela u Kolubarskom okrugu Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podneli su 9.205 zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i rurlanom razvoju. Do sada je po podacima Uprave za agrarna plaćanja obrađen 4.121 zahtev ukupne vrednosti od 423,8 miliona dinara. U Upravi kažu postoji i izvestan broj zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje koji ne mogu da ispune propisane uslove i da budu usvojeni, a takvih je Kolubarskom okrugu do sada na ovaj način rešeno 246.

“Najčešći razlozi za odbijanje zahteva su nepoštovanje propisanih rokova za podnošenje zahteva, kao i neispunjavanje opštih i posebnih uslova pravilnika, kao što su investicije koje se ne nalaze na listi prihvatljivih troškova, neodgovarajuće površine i grla upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, računi nedovoljne visine kada je reč o primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji“, navode u Upravi za agrarna plaćanja.

Dodaju da dinamika isplate podsticaja zavisi od dinamike podnošenja zahteva i dodaju da se zahteve obrađuje  prema redosledu podnošenja, a obim je takav da se ne mogu obrađivati u isto vreme.

“Svi zahtevi koji su bili uredni obrađeni su i isplaćeni. Za zahteve koji nisu kompletni potrebno je pre svega pribaviti dokumentaciju koja nedostaje, kako bi zahtev bio formalno pravno ispravan, što značajno ume da produži proces obrade zahteva i konačne isplate sredstava“,  kažu u Upravi za agrarna plaćanja.

Ove godine najveće interesovanje  ovdašnjih poljoprivrednika vladalo je za podsticaje koji se odnose na kvalitetna priplodna grla, tov, krava za uzgoj teladi za tov, kao i primarnu biljnu proizvodnju. Veliko interesovawe vlada i za meru podrške mladim poljoprivrednicima.  Kolubarski okrug prati trend čitave zemlje, a to je da je broj zahteva ove godine na ukupnom nivou manji, jer su usvojene promene pravilnika za genetiku i tov, doprinele sveukupnom smanjenju broja zahteva.

Kada je u pitanju broj zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za tov tu je zabeležen manji broj zahteva. Skraćen je rok za podnošenje zahteva i korisnici mogu da podnesu najviše tri zahteva za tov jedne vrste životinja što je “doprinelo smanjenju broja zahteva, ali je broj grla koja su obuhvaćena podsticajima ostao isti kao i iznos subvencija koje će korisnicima biti isplaćene“.

Uvedenim izmenama i dopunama Pravilnika za kvalitetna priplodna grla, granica za ostvarivanje prava na podsticaj pomerena je sa dve kvalitetne priplodna mlečne ili tovne krave na na tri, što je za rezultat imalo gotovo dvostruko manji broj zahetva, ali u isto vreme i zahteva veće vrednosti.  Povećan je broj zahteva koji su podneti po osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za uzgoj teladi za tov, zato što je povećan iznos podsticaja sa 10.000 dinara koliko je iznosio prošle godine na 20.000 dinara koliko iznosi ove godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *