subota, 20. aprila 2024.

Podno grejanje u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg

Objavljeno: 8. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg počeli su radovi na postavljanju instalacija za podno grejanje. Ti radovi koštaju 7,4 miliona dinara. U ovoj fazi je planirano postavljanje cevi i drugih grejnih elemenata, a zatim izrada ravnajućeg sloja, koji će zaštiti instalacije. O načinu i izboru grejawa između peleta ili dogrevanja vode iz bušotina okolo Hrama još uvek se razmišlja, kao i o završnim radovima sa postavljanjem mermernih ploča na oko 1.000 kvadrata poda u ovoj najvećoj valjevskoj bogomolji, za koje tek treba obezbediti sredstva. Starešina Hrama Dragomir Jovanović,  ipak, vernicima poručuje da će od iduće zime proraditi podno grejanje.

“ Materijal i radovi na postavljanju instalacija podnog grejanja koštaju 7,4 miliona dinara, a u dogovoru sa vlasnikom preduzeća ‘Simon’, koje je izvođač, plaćaćemo u nekoliko  rata, zavisno od naših mogućnosti”, kaže Jovanović.

Izgradnja najveće valjevske bogomolje počela je još 1992. godine, uz pomoć donatora, nadležnih ministarstava i lokalne zajednice. Ipak, po rečima starešine Hrama, ove godine za uređenje te bogomolje iz gradske kase, po prvi put, neće biti izdvojen ni jedan dinar.

“ Prvi put ove godine u gradskom budžetu nisu predviđena stredstva za nastavak radova na uređenju Hrama. Mi smo, ipak, odlčni da uz pomoć sredstava Crkve i donatora postavimo mermerni pod i da u oltarskom delu uradimno paraklise vladike Nikolaja i oca Justina”, kaže Jovanović. Za vreme radova u Hramu sva bogosluženja se obavljaju u novoizgrađenoj crkvi svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca.

 

Foto: Dragan Krunić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *