petak, 21. juna 2024.

Podrška za spomenik Stojadinu Mirkoviću od mladih socijalista

Objavljeno: 3. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Skupština grada prihvatila je predlog odborničke grupe SPS da se narodnom heroju, vojniku JNA Stojadinu Mirkoviću, podigne spomenik u parku „Vide Jocić“, a o toj inicijativi posebno su govorili mladi socijalisti.

Podizanje spomenika Stojadinu Mirkoviću, koji je rođen 1972. godine a poginuo je u Hrvatskoj, tokom ratnih dejstava 1991. godine, inače, zajednička je akcija Grada Valjeva i Ministarstva odbrane.

Prethodno, Stojadinu Mirkoviću je pre šest godina, u dvorištu OŠ “Miloš Marković” u njegovim Gornjim Leskovicama, podignuta spomen bista, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića.

„Obaveza je svih Valjevaca da ovekoveči lik i delo mladog heroja. Socijalistička omladina izuetno ceni vrednosti koje je Stojadin Mirković iskazao u borbi protiv neprijatelja,  a to su pre svega hrabrost, nesebičnost, požrtvovanje. Tako da želimo da se zahvalimo odbornicima Grada Valjeva što su imali razumevanja i podržali ovakvu inicijativu“, rečeno je na konferenciji za novinare mladih socijalista Valjeva.

Stojadin Mirković bio je vojnik JNA na redovnom odsluženju vojnog roka. Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je iz Banja Luke u Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava. Posle blockade hrvatskih paravojnih snaga, major Milan Tepić bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja”.

3 komentara na “Podrška za spomenik Stojadinu Mirkoviću od mladih socijalista

  1. Jedina prava odluka koju je ovaj grad do sada doneo i ovo je nesto sto je ovaj momak zasluzioi nikada da se ne zaboravi kao ni njegova porodica kojoj uvek grad treba da pomogne bilo sta.A nasem hrabrom junaku neka je vecna slava ii da pociva u raju.

   4

   1
 1. Mirkovic je cast I ponos Valjevski,
  Inace smo dovoljno obrukali kraj zbog spomenika Srboubici zikici jovanovicu spancu

  1

  1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *