četvrtak, 13. juna 2024.

„Podrži dojenje – za zdraviju planetu”

Objavljeno: 5. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Još jednom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo valjevski Dom zdravlja je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja pod sloganom „Podrži dojenje – za zdraviju planetu”. Stručni tim je održao predavanje o procesu dojenja, njegovom značaju i kvalitetu majčinog mleka, uz podelu edukativnih brošura i poklona.

U Školi za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja trudnice dobijaju potpunu edukaciju na temu dojenja. O procesu dojenja i značaju majčinog mleka strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović kaže da je majčino mleko kao prirodna ishrana od izuzetnog je značaja za pravilan rast i razvoj deteta.

„Da li jedna žena biti majka koja doji svoje dete zavisi od više faktora, a rekla bih da najviše zavisi od odluke majke. Preporuka zdravstvenih radnika u svetu i kod nas jeste: minimum dojenja šest meseci, a poželjno je, uz uvođenje nemlečne ishrane, i do godinu dana. Sve mame koje su prošle našu Školu za trudnice i roditeljstvo doje svoje dete i gaje ga sa lakoćom“, rekla je Slavica Filipović.

Trudnice zbunjuje pandemija korona virusom i mogućnost zaraze bebe preko mleka. I te odgovore mogu dobiti u Školi za trudnice i roditeljstvo.

„U najkraćem poruka je: svaka majka može i treba da doji svoje dete, uz poštovanje svih mera zaštite – sprovođenje lične higijene, držanje socijalne distance i kontrolu svog zdravstvenog stanja. Uz pojačanu saradnju sa Patronažnom službom i naše kućne posete i telefonsko savetovalište preko kojeg smo im 24 sata na usluzi“, kaže Slavica Filipović.

Kroz Školu za trudnice i roditeljstvo „prošla“ je mlada Jovana Milošević, koja očekuje prvu bebu.

„Krenula sam iz radoznalosti, da se družim s devojkama i steknem neko iskustvo, ali sam tek sada videla koliko nisam znala. Stvarno je ovo od velike vrednosti. Nameravala sam da dojim bebu, ali nisam imala predstavu koliko je to važno. Na svakoj radionici nas podsećaju na to jer puno devojaka danas hrani bebe adaptiranim formulama. Lepo su nas pripremili za većinu situacija koje nas očekuju, tako da se osećam sigurnije“, kaže buduća mama.

Povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja stručni tim Škole za trudnice i roditeljstvo uručio je budućim mamama poklon pakete sponzora “Care Direct” u kojima su i peškirići sa natpisom „Hvala najboljoj mami“, uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije  „Dr Milan Jovanović Batut“ i zajedničko pismo-čestitku u kojem naglašavaju značaj dojenja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *