utorak, 28. maja 2024.

Policija alkotestira sve zaustavljene vozače

Objavljeno: 14. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od 1. oktobra u Srbiji se sprovodi rigorozna kontrola alkoholisanosti vozača. To, praktično, znači da će svi vozači, bez obzira na razlog zbog kojeg ih policajac zaustavi, biti podvrgnuti alkotestu. Alkoholisanost vozača jedan je od glavnih uzroka brojnih teških saobraćajnih nesreća sa ljudskim žrtvama. Ova nova mera policije, prema očekivanjima, trebalo bi da smanji broj pijanih vozača na putevima i da poveća bezbednost saobraćaja. Alkotestiranju od 1. oktobra su podrgnuti i svi vozači u Valjevu koje zaustavi policija, kaže komandir saobraćajne policije Predrag Radosavljević.

“ Sve patrole koje su opremljene alkometrima dužne su da obave alkotestiranje vozača, bez obzira na razlog zaustavljanja. Alkometrima novije generacije, alkotestiranje se najpre vrši pasivnim uzorkovanjem daha na prisustvo alkohola u organizmu. Ako je taj test pozitivan, obavlja se aktivno testiranje vozača, gde se precizno utvrđuje tačna količina alkohola u organizmu”, kaže Radosavljević.

Od početka godine do sada policija je na putevima Kolubarskog okruga otkrila više od 850 pijanih vozača.

Ako policija prilikom kontrole kod vozača pronađe od 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, što je “mera” za dva popijena piva, novčana kazna je 5.000 dinara. Za količine do 1,2 promila vozači moraju da plate kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a pored toga dobiće i tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom. Za količine do 2 promila kazne su od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora. Vozači kod kojih se utvrdi da imaju više od 2 promila, biće kažnjeni sa 100.000 do 120.000 dinara, a dozvolu će izgubiti na osam meseci.

3 komentara na “Policija alkotestira sve zaustavljene vozače

  1. A subotom i nedeljom nema treznih u Prezidentu posle 03 ujutru, i nema teznih na duplim trakam što se vraćaju sa svadbi. I o njih kontroliše. Izdaju sale za svadbe ne plaćaju porez, u Prezidentu nema ujutru fiskalnih računa i koga vi zamajavate pijanim vozačima.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *