utorak, 21. maja 2024.

Pomoć katoličke crkve Valjevu

Objavljeno: 5. juna 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U pomoć u otklanjanju posledica nezapamćenih poplava koje su 14. i 15. maja zadesile Valjevo uključila se i organizacija Karitas. Nakon prvog talasa poplava oni su najugroženijim građanima donirali hranu vrednu 5.000 evra, a prošle sedmice od Karitasa iz Švajcarske u Valjevo je stigao šleper humanitarne pomoći, vredan 50.000 evra. Pored toga, Valjevo u narednim danima može da očekuje još pomoći od Karitasa. To je najavljeno prilikom posete visokih zvaničnika Katoličke crkve Valjevu, među kojima su  bili ambasador Vatikana u Srbiji Orlando Antonini i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Beogradski nadbiskup je podsetio da je upravo Karitas prvi krenuo u pomoć građanima poplavljenim gradovima i opštinama.

“Naš akcenat je u tome kako bi se usredsredili dugoročno, pa smo napravili program pomoći i sanacije nakon poplava. Zato pozivam sve ljude dobre volje da ne klonemo sada kada smo umorni. Sada moramo biti što bliže”, rekao je Hočevar.

Konkretnu pomoć Valjevu, vrednu oko 150.000 evra, najavio je dr Danijel Galen iz Karitasa.

“Od sledeće nedelje Karitas počinje projekat vredan milion evra koji će se realizovati u Valjevu, Šapcu,  Ubu , Obrenovcu i Krupnju. Pomoć koja stiže u hrani i sredstvima za higijenu je namenjena za 5. 000 porodica. Nakon toga Karitas započinje program rehabilitacije koji treba da na jedan održiv način, a u dužem periodu pomogne oko 1.000 porodica u Valjevu. Takodje sve opštine i gradovi obuhvaćeni ovim projektom dobiće pomoć u stočnoj hrani koja je potrebna domaćinstvima”, rekao je Galen.

Ambasador Vatikana u Srbiji Orlando Antonini je naglasio činjenicu zajedništva i želje svih dobrih ljudi bez obzira na versku ispovest da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je rekao da poplave i njihove katastrofalne posledice nikako nisu božja kazna, nego “jedna velika prilika da razvijamo sve svoje kapacitete”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *