petak, 21. juna 2024.

Ponovo ne radi angiosala

Objavljeno: 19. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Angiosala sala u valjevskoj bolnici prestala je da radi i zbog toga je ugroženo oko pola miliona stanovnika zapadne Srbije. Svi pacijenti sa akutnim infarktom sada se upućuju u Beograd, a zbog udaljenosti, na prevoz se gubi dva „dragocena“ sata. Prva angiosala u unutrašnjosti rad je obustavila 24. april zbog kvara kompjutera, koji je, kako kažu u valjevskoj bolnici, „srce“ angiosale. Nabavka novog dela, ključnog za rad angiosale, košta 100.000 evra i valjevska bolnica očekuje da će novac za te namene obezbediti Ministarstvo zdravlja.

Svi pacijenti iz Kolubarskog okruga i ostalih gradova zapadne Srbije sada su prinuđeni da se leče u Beogradu. Potpuno je obustavljen je program koronografije, implantacije stenta, interventno zbrinjavanje akutnih infarkta i ugradnja pejsmejkera. “Nabavka neophodnog dela košta 12 miliona dinara i to je u redovnoj proceduri. O tome je obavešteno Ministarstvo zdravlja”, rečeno je u PR službi valjevske bolnice. Međutim, nije saopšteno kada će kvar biti otklonjen i kada će ponovo proraditi angiosala.

Od početka godine do 24. aprila u valjevskoj angiosali je zbrinuto je 134 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda, dok je kroz kardio program prošlo 457 pacijenata. Za prva četiri meseca urađena su 22 pejsmejkera, dok je mesečno ugrađivano između 90 i 100 stentova. Ovo je drugi put za nepune dve godine da je u kvaru aparat u angiosali. Zbog kvara na rentgen aparatu  angiosala nije radila u avgust 2014. godine.

U opremanje valjevske angiosale, koja je otvorena pre šest godina godine, je oko 100 miliona dinara. Ovo je drugi put za dve godine da angiosala ne radi zbog kvara. Pored angiosale, u valjevskoj bolnici već duže vreme ne radi ni skener.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *