sreda, 17. aprila 2024.

Popis stanovništva

Objavljeno: 9. avgusta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra. U periodu od mesec dana popisivači će u Kolubarskom okrugu obići 219 naseljenih mesta, od čega najviše na teritoriji grada Valjeva -78, a najmanje u opštini Lajkovac – 19.

U Zavodu za statistiku kažu da će ovo biti jedan od najmodernijih popisa koji je sproveden u Srbiji. Za razliku od prethodnog iz 2011. godine, kada su popisivači koristili papirne upitnike, sada će ovaj posao obavljati uz pomoć najmodernije tehnologije.

“Svaki od popisivača će na teren izaći sa laptopom i uz pomoć aplikacije unositi podatke koje budu dobijali od građana. Ti podaci se zatim šalju u jedan sabirni centar iz kojeg ćemo u realnom vremenu moći da pratimo kako teku aktivnosti na samom terenu. Naši popisivači ne bi trebalo da se plaše popisa kada čuju da se koriste aplikacije, koje jesu najmodernije, ali su prilično jednostavne za korišćenje. Moram da napomenem da smo razvili i aplikaciju koja predstavlja servis za pomoć, odnosno precizni plan svih učesnika popisa. Svi popisivači će imati pravovremenu podršku na terenu, jer će u svakom momentu, ukoliko imaju određeni problem, imati koga da pitaju za pomoć i u kratkom vremenskom periodu dobijati odgovor“, kaže Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci, koje svaki stanovnik bude dao popisivaču, služe isključivo u statističke svrhe i prikazuju se kao agregirani podaci, naglašava Branko Josipović i pojašnjava da se nijedan individualan podatak neće objaviti na bilo kom mestu, kao i da svi podaci koje građani budu dali popisivaču ne predstavljaju obavezu građana prema drugim institucijama.

“Na osnovu tih podataka se, recimo, ne kreira obaveza Poreskoj upravi. Nijedna druga institucija te podatke neće koristiti zarad nekih njihovih dopunskih aktivnosti. Naši podaci su statistički i koriste se samo u statističke svrhe. Zapravo, ovaj popis stanovništva predstavlja identitet  države i njenih građana, to je jedna lična karta koja je međunarodno uporediva. Na taj način se ti podaci mogu razmenjivati i pratiti, na osnovu njih će se donositi odluke, ali nikako da se nešto stavi na teret građaninu nakon popisa“,  ističe Josipović.

Prvi preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa biće poznati već u novembru, dok će u zavisnosti od plana publikovanja i oblasti koja se obrađuje, od aprila 2023. do juna 2024. godine, Republički zavod za statistiku postepeno objavljivati konačne rezultate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *