subota, 20. aprila 2024.

Popunjeni svi termini za pregled mobilnim mamografom

Objavljeno: 7. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pregledi mobilnim mamografom u valjevskom Domu zdravlja, sa ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, počeli su 24. februara. Iako je bio plan da mamograf bude stacioniran u Valjevu oko mesec dana, zbog potreba u Nišu Institut „Batut“ je primoran da ga povuče ranije, tako da su snimanja zakazana zaključno sa 12. martom, a svi termini su popunjeni!

Kako je objavljeno na sajtu Doma zdravlja interesovanje je bilo veoma veliko i svi termini su telefonskim putem popunjeni za tri dana.

„Prisustvo mamografa je vesnik vraćanja u normalu rada Doma zdravlja. Postojao je dogovor da će ostati punih mesec dana, ali je skraćen iz objektivnih razloga. Imamo najavu da će to biti malo produženo ili će se naknadno vratiti na još mesec dana, tako da žene koje nisu stigle da zakažu ili dođu na pregled moći će to da obave u narednom periodu. I u Opštoj bolnici mamograf normalno funkcioniše i postoji mogućnost da se redovnim putem zakaže pregled, s tim što se ovde skrining radi od 45 do 69 godine, a u bolnici od 50 do 69 godine. Jako nam je žao što ima žena koje nisu uspele da zakažu, ali se nadamo da će u narednom periodu sve moći da dođu na pregled“, rekla je direktorka Doma zdravlja Bojana Janković.

Mobilni mamograf je postavljen na službenom parkingu Doma zdravlja i radi od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 14 sati. Maksimalna broj žena koji se pregleda u toku dana je 44, subotom 22.

Organizatori preventivnih pregleda sa ciljem ranog otkrivanja raka dojke u Valjevu su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Dom zdravlja Valjevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *