subota, 20. jula 2024.

Porez na imovinu povećan za 500 odsto

Objavljeno: 12. novembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevac Rade Arsenović skoro 10.000 evra moraće da plati na ime godišnjeg poreza na imovinu, umesto 170.000 dinara, koliko je do sada plaćao za lokal koji ima u Knez Mihajlovoj ulici. Kada je dobio novo poresko rešenje, vlasnik lokala od oko 1.000 kvadrata pomislio je da je u pitanju greška, međutim ubrzo je shvatio da je porez na imovinu veći za preko 500 odsto u odnosu na prošlu godinu. „ Za halu koju sam izdao ’Galeriji podova’ prošle godine platio sam porez 177.000 dinara, a sada mi je stiglo rešenje na milion i 90.000 dinara. Država mi više nije ’ortak’, jer do sada je na ime poreza uzimala polovinu. Sada uzima sve. Jedino mi sad preostale da  razmontiram halu i da ostane go plac“,  kaže Arsenović.

Poreznici tvrde da se nisu ogrešili o Arsenovića, već da su samo primenili nove republičke propise, po kojima se više ne vrednuje kvalitet objekta, a ovaj lokaj je, nakon proširenja prve zone oporezivanja, „upao“ u najskuplju zonu, kao i lokali u centru Valjeva, čija je vrednost znatno veća. “ Po novom zakonu nema razlike između starog i novog objekta. Zbog velike površine, njegova poreska osnovica je veća od 50 miliona dinara, a s obzirom da je halu prijavio kao fizičko a ne pravno lica, došlo je do progresivnog rasta poreske stope”, objašnjava načelnica Poreskog odeljenja Slavica Pavlović.

Pored građana koji u vlasništvu imaju lokale, višestruko je povećan i porez na imovinu za stambene objekte, pa tako pojedini građani koji žive na periferiji Valjeva umesto 1.500 dinara, koliko su do sada izdvajali, na ime poreza moraće za kuću od oko 70 kvadrata da plate  oko 6.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *