ponedeljak, 22. jula 2024.

Porodilište dobilo vredan ultrazvučni aparat

Objavljeno: 4. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U porodilište valjevske bolnice je stigao vredan ultrazvučni apart (UZV), nabavljen u okviru projekta „Put ka zdravom materinstvu“. Projekat su finansirali Kabinet ministarke za demografiju i populacionu politiku dr Slavice Đukić Dejanović i Grad Valjevo. Vrednost ovog aparata je 6,1 miliona dinara, od čega je Kabinet ministarke opredelio skoro 2,9 miliona, a Grad Valjevo 3,2 miliona dinara.

Dr Nenad Dimitrijević, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva bolnice u Valjevu i predsednik Udruženja „Rodi se na lepom mestu“, inicijator je ideje udruživanja građana, privrede i i državnih institucija sa jednim jedinim ciljem, a to je da se unaprede uslovi u kojima se rađaju bebe, leče i borave pacijenti i zaposleni u Opštoj bolnici u Valjevu na ovim važnim odeljenjima.

„Ideja da se nabavi ovaj aparat je nastala kada je dr Slavica Đukić Dejanović došla u Valjevo da donira inkubator za Odeljenje vantelesne oplodnje u kome se čuvaju embrioni. Tada sam joj izložio naš projekat. A ideja projekta je da se bebama koje se ovde rode, što pre, odmah po rođenju urade kompletni UZV nalazi. To uključuje mozak, srce, abdomen i ako ima potrebe za pregled kukova i ostalo. Aparat nam je neophodan da bi svaka beba otišla kući sa urednim nalazom, ili savetom za dalju kontrolu, da bi predupredili razvijanje nekih bolesti koje, ako se na vreme primete, ne moraju da se ni razviju. Ministarka je rekla da će podržati ovu ideju, kao i grad Valjevo i tadašnji gradonačelnik, koji je i ginekolog po struci“, kaže dr Dimitrijević.

Sada je stigao UZV aparat visoke klase sa sondama koje su adekvatne za sve neophodne preglede. Pored ginekološke, abdominalne i vaginalne sonde, tu je pedijatrijska i kardiološka sonda za bebe, kao i 4D vaginalna sonda, kojom se oprema aparat koji je na Patologiji trudnoće. Uz edukaciju ljudi koji treba da rade sa ovim aparatima, očekivanja su da će u nekom narednom periodu biti vidljivi i prvi povoljni i pozitivni rezultati Valjeva, grada koji je usmeren ka tome da ima što zdraviju populaciju dece i žena.

„Nabavili smo dva nova porođajna stola, ali  imamo četiri porođajne sale, što znači da nam trebaju još dva stola. Imamo salu za operaciju u Porodilištu u kojoj je potpuno stari i skoro neupotrebljiv sto. Kreveti na kojima pacijenti leže su stari gotovo koliko i bolnica. Gotovo su svi neupotrebljivi u smislu pomeranja, udobnosti pacijenata, tako da ima puno posla i za ubuduće! Dok mi završimo sa svim tim i ovo što smo nabavili će postati staro i pokvariće se“, rekao je dr Dimitrijević.

Cela ideja oko Udruženja „Rodi se na lepom mestu“ je krenula da bi se nabavio jedan dobar UZV aparat za valjevsku Ginekologiju i Porodilište. Krenulo se od tog jednog, a ovo je već sada treći UZV aparat kojji stiže u Valjevo. A pored njega, stiglo je još dosta stvari, a ukupna vrednost je oko 230.000 evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *